Provincie Overijssel

Jaarverslag Commissaris van de Koningin Jansen verschenen

"De verandering van de door de Kroon benoemde burgemeester naar een rechtstreeks door de bevolking gekozen burgemeester zal consequenties hebben voor het huidige bestel van de gedecentraliseerde eenheidsstaat. Het denken over wat veilig is en wat niet, is de afgelopen 2 jaren in een totaal ander daglicht komen te staan. Ook Overijssel moet zich voorbereiden op scenario's die tot voor kort niet voor realistisch werden gehouden."

Commissaris van de Koningin mr. Geert Jansen komt tot deze conclusies in zijn onlangs verschenen tweejaarlijkse verslag over de bestuursperiode 2001-2003. Dit verslag is bijzonder omdat het tevens de laatste periode van Jansen's voorganger, mr. J.A.M. Hendrikx omvat.

Het jaarverslag geeft inzicht in de manier waarop de Commissaris van de Koningin uitvoering geeft aan zijn ambt. Het jaarverslag biedt een overzicht van representatieve verplichtingen en taken behorend tot de portefeuille van de Commissaris van de Koningin. De representatieve verplichtingen lopen uiteen van bezoeken van leden van het Koninklijk Huis tot en met het uitreiken van Koninklijke onderscheidingen. Daarnaast biedt de Commissaris van de Koningin, in zijn hoedanigheid als portefeuillehouder Openbare Orde en Veiligheid, inzicht in zijn activiteiten gericht op het bevorderen van veiligheid in en buiten Overijssel.

Koninginnedag
Een persoonlijk hoogtepunt van Commissaris van de Koningin Geert Jansen was de geslaagde Koninginnedag 2003. De Koninklijke familie vierde het afgelopen jaar Koninginnedag samen met de bewoners van de Overijsselse plaatsen Wijhe en Deventer. Het enthousiasme en de betrokkenheid van de inwoners heeft Jansen bijzonder geraakt.

Gekozen burgemeester Daarnaast wordt in het verslag uitvoerig ingegaan op de ontwikkelingen binnen het openbaar bestuur, zoals de invoering van dualisme in zowel gemeenten, als provincies en de nieuwe rol die hij als commissaris daarin zelf speelt. Een ander belangrijk aspect dat Jansen onder de aandacht brengt, is de komst van de gekozen burgemeester. Jansen wijst er op dat deze een onafhankelijke en objectieve rol heeft, een rol die mogelijk kan botsen met zijn nieuwe positie als gekozen burgemeester.

Samenwerking met Duitse regio's Ook Europa komt met de toetreding van tien nieuwe lidstaten aan bod in het verslag. Jansen ziet kansen voor Overijssel binnen het nieuwe Europa, maar onderstreept daarbij het belang van intensievere samenwerking met aangrenzende Duitse regio's.

Het jaarverslag is hier in te zien

© 2004 Provincie Overijssel