Gemeente Enschede

Sociale Recherche Twente van start


Enschede, 16-04-2004

Samenwerking van 14 Twentse gemeenten

De Sociale Recherche Twente, een nieuw samenwerkingsverband van sociale recherches van veertien Twentse gemeenten, heeft haar eerste onderzoek ter opsporing van fraude met bijstandsuitkeringen opgestart. Sociale Recherche Twente heeft op dit moment nog de status van een project, dat wordt gesubsidieerd met ruim ? 192.000,- door het Ministerie van Sociale Zaken. Op termijn ligt er in Nederland een landelijk dekkend netwerk van samenwerkende opsporingsverbanden, waarvan Sociale Recherche Twente deel uitmaakt. De Enschedese wethouder van Werk, Inkomen en Zorg, Tymon de Weger, is in Twente de bestuurlijke trekker.

De vorming van een opsporingseenheid op Twentse schaal moet fraude met uitkeringen nog krachtiger en effectiever bestrijden en waar mogelijk voorkomen. Uitkeringen moeten immers terecht komen bij de mensen die ze daadwerkelijk nodig hebben. Een sociale recherche op Twentse schaal maakt het gemeenten mogelijk om over de eigen grenzen te kunnen werken en van elkanders kennis te profiteren. Fraude stopt immers niet bij de gemeentegrens. De verwachting is voorts dat de samenwerking zal leiden tot de nodige efficiencyvoordelen. De Twentse sociale recherche zal moeten bestaan uit minimaal tien opsporingsfunctionarissen.

De verwachte meerwaarde van een regionale sociale recherche zal de komende tijd in de praktijk worden getest. Mede op basis daarvan zal worden bepaald of het project Sociale Recherche Twente een meer definitieve vorm krijgt. Sociale Recherche Twente wordt ondersteund door de gemeenten Almelo, Borne, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Losser, Oldenzaal, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden.
---

Gepubliceerd op 16-04-2004 © Copyright gemeente Enschede Naar