Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 16-4-2004

Ross start campagne voor meer beweging onder VMBO-leerlingen

Staatssecretaris Ross heeft vandaag het startschot gelost voor de start van de FLASH!-deelcampagne voor VMBO op scholengemeenschap Overbosch te Den Haag.

Deze deelcampagne maakt onderdeel uit van de landelijke FLASH!-campagne die afgelopen november officieel van start is gegaan. Toen richtte de aandacht zich op gezinnen met jonge kinderen. De FLASH!-deelcampagne wil jongeren in het voortgezet onderwijs met name scholieren van VMBO scholen aanzetten tot meer sport en bewegen. FLASH! (dat staat voor Fietsen, Lopen, Actiemomenten, Sporten en Huishoudelijke activiteiten) wil via tv-programma's zoals soaps, allerlei websites, leuke lespaketten en dance-events de jongeren ervan overtuigen dat bewegen vooral leuk kan zijn.
Er komt een docu-drama dat, geïnspireerd op gesprekken met VMBO-scholieren, laat zien wat bewegen voor jongeren betekent.

Jongeren bewegen nog steeds onvoldoende. Slechts 51 procent van alle 13 tot 17-jarigen haalt de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. De vraag waarom jongeren onvoldoende bewegen, valt niet echt te beantwoorden.
Geen tijd en geen zin, noemen jongeren het meest vaak als het gaat om de vraag waarom ze niet sporten.

Verder springt onder jongeren de toename van het overgewicht in het oog.
Voor twee groepen jongeren is bewegingsstimulering met name van belang. Het gaat om allochtone jongeren (vooral Turkse en Marokkaanse meisjes) en om jongeren waarvan de ouders de lage sociaal-economische positie hebben.
FLASH! wil aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. Bewegen moet vooral leuk zijn.
Er zal meer nadruk worden gelegd op het feit dat jongeren het uiterlijk belangrijk vinden.

De FLASH!-campagne waar VWS jaarlijks 8 ton voor uittrekt is in samenwerking met het NISB ontwikkeld. De campagne zal komend augustus en september massamediaal onder de aandacht komen via Postbus 51 spotjes. Deelcampagnes die nog gaan volgen zijn die voor bedrijven (september), ouderen en chronische zieken (2005 en verder).