Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Personenverkeer, Migratie en Vreemdelingenzaken

Afdeling Vreemdelingen- en Visumzaken

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 16 april 2004

Behandeld


- mr. V.M.H.O. Vroemen


Kenmerk


- DPV/VV-151/04-vmh

Telefoon


- 070-348 6619


Blad


- 1/5

Fax


- 070-348 4583


Bijlage(n)


- - vera.vroemen@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen vanhet lid Blom over visumverstrekking aan Chinese toeristen

Graag - bied iku hierbij- , mede namens de Minister van Economische Zaken en de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie,de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - het lid- Blomover - visumverstrekking aan Chinese toeristen. Deze vragen werden ingezonden op - 5 maart 2004met kenmerk - 2030409940.


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Brinkhorst, minister van Economische Zaken, en mevrouw Verdonk, minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, op vragen van het lid Blom (PvdA) over visumverstrekking aan Chinese toeristen.

Vraag 1
Bent u bekend met de afspraak tussen de Europese Unie (EU) en China over de verstrekking van toeristenvisa aan Chinese toeristen, zoals deze op 12 februari jl. officieel is ondertekend?

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Op welke wijze is het bestaande Benelux-verdrag, waarin de eis is opgenomen dat een inhoudelijke toets door de drie ambassades van de betrokken landen bij de visumverstrekking nodig is, een belemmering voor de uitvoering van de gemaakte afspraak tussen de EU en China?

Antwoord
Evenals de op basis van het Benelux-verdrag overeengekomen afspraken, gaat de EU/Schengen-regelgeving uit van een inhoudelijke toetsing van visumaanvragen. De toepasselijkheid van deze regelgeving is nadrukkelijk neergelegd in de gemaakte afspraak met China en vormt dus geen belemmering voor de uitvoering van de afspraak.

Vraag 3
Kunt u aangeven op welke wijze de Benelux via dit verdrag meer administratieve belemmeringen opwerpt dan de overige EU-landen?

Antwoord
Op basis van het Benelux-verdrag hanteren de landen van de Benelux, in tegenstelling tot andere Schengenlanden, een voorlegplicht bij Chinese visumaanvragen. Dit betekent dat visumaanvragen die door Chinese onderdanen worden ingediend aan de eigen centrale autoriteiten moeten worden voorgelegd. Door de centrale autoriteiten wordt nagegaan of de desbetreffende visumaanvraag risico's voor de nationale veiligheid of voor illegale immigratie met zich meebrengt. Een visumaanvraag die wordt voorgelegd kan een langere behandelingsduur hebben dan een visumaanvraag die niet hoeft te worden voorgelegd.

Vraag 4
Bent u bereid om de mogelijke belemmeringen voor een uniforme visumverstrekking weg te nemen en daarmee het aantal Chinese toeristen naar Nederland mogelijk te vergroten? Zo ja, wanneer is dit gereed? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
Ik ben bereid om de voorlegplicht op te heffen bij visumaanvragen van Chinese toeristen, die op grond van de overeenkomst inzake deApproved Destination Status(ADS) tussen de EU en China naar Nederland willen komen. Nederland kan deze voorlegplicht echter niet zelfstandig beëindigen, maar dient daarover in Benelux-verband overeenstemming te bereiken. Nederland heeft deze opheffing van de voorlegplicht in Benelux-verband aan de orde gesteld. Ik hoop hierover spoedig overeenstemming te bereiken.

===