Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Noord Afrika en Midden-Oosten

Afdeling Midden-Oosten

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum

16 april 2004

Behandeld

Angélique Eijpe


Kenmerk


- DAM-180/04

Telefoon


- +31 (0)70-3485185


Blad


- 1/2

Fax


- +31 (0)70-3486639


Bijlage(n)


- 1

E-Mail


- - dam@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen van het lid Van Bommel overde situatie in Koerdische steden in Syrië

Graag bied ik u hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - het lidVan Bommel (SP) over de situatie in Koerdische steden in Syrië. Deze vragen werden ingezonden op - 19 maart 2004 met kenmerk 2030410840.


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Bommel (SP) over de situatie in de Koerdische steden in Syrië.

Vraag 1
Heeft u kennis genomen van de demonstraties van Koerden in diverse steden in Syrië en de onderdrukking van deze demonstraties?

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Bent u bereid bij de Syrische autoriteiten aan te dringen op het vreedzaam tegemoet treden van demonstraties en op overleg met de Koerdische bevolking in Syrië? Zo ja, op welke wijze? Indien neen, waarom niet?

Antwoord
De Nederlandse ambassadeur, die in Damascus het EU voorzitterschap vertegenwoordigt, heeft namens de EU zijn ernstige bezorgdheid uitgesproken over de ontwikkelingen en navraag gedaan naar de omstandigheden en aard van de onlusten.

Vraag 3
Kunt u het bericht bevestigen dat Turkse militairen de Syrische autoriteiten met tanks te hulp zouden zijn gekomen? Zo ja, deelt u dan het standpunt dat dit een onaanvaardbare internationalisering van het conflict is? En, zo ja, wilt u de Turkse autoriteiten van uw standpunt in kennis stellen? Indien neen, waarom niet?

Antwoord
Neen. Navraag bij onze ambassades in Damascus en Ankara heeft wat dit betreft niets opgeleverd.

Vraag 4
Bent u bereid stappen te ondernemen, opdat zeven activisten met Nederlandse identiteitspapieren, die naar aanleiding van een actie werden gearresteerd bij de Syrische ambassade in Brussel, naar Nederland terug kunnen keren? Indien neen, waarom niet?

Antwoord
Voor zover mij bekend zitten er geen activisten met Nederlandse identiteitspapieren meer vast in België in verband met de actie tegen de Syrische ambassade in Brussel.

===