Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aande Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Noord Afrika en

Midden-Oosten

Afdeling Golfstaten

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 16 april 2004

Behandeld

Josephine Frantzen


Kenmerk


- DAM-191/04

Telefoon


- +31 (0)70-3486445


Blad


- 1/3

Fax


- +31 (0)70-3486639


Bijlage(n)


- 1

E-Mail


- - josephine.frantzen@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen van het lidKoenders over mogelijke schendingen van de Geneefse Conventies door Amerikaanse militairen in Irak

Graag bied ik u hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - het lid- Koenders over de mogelijke schendingen van de Geneefse Conventies door Amerikaanse militairen in Irak ingezonden op - 23 maart 2004 met kenmerk 2030411120.


- De Minister van Buitenlandse Zaken

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Koenders (PvdA) over mogelijke schendingen van de Geneefse Conventies door Amerikaanse militairen in Irak.

Vraag 1
Wat is uw oordeel over de door Netwerk 1) uitgezonden beelden van gewonde Irakezen die worden neergeschoten door VS militairen?

Vraag 2
Deelt u de mening dat er een grondig onderzoek dient plaats te vinden naar deze mogelijke schendingen van de Geneefse Conventies en bent u bereid om hierop aan te dringen bij uw Amerikaanse collega?

Vraag 3
Hoe beoordeelt u in dit licht eerdere rapporten over mogelijke schendingen van het internationaal recht door Amerikaanse militairen? 2)

Vraag 4
Deelt u de zorgen over deze manier van handelen, die onbegrip wekt bij de Iraakse bevolking, de internationale missie in Irak schaadt en een negatieve invloed heeft op de missie van de Nederlandse militairen in Irak?

Vraag 5
Bent u bereid om uw zorgen over de mogelijke schendingen over te dragen aan uw Amerikaanse collega?

Antwoord
De berichtgeving door Netwerk en de rapporten van Human Rights Watch en Amnesty International zijn mij bekend. Deze geven reden tot zorg over de toepassing van de normen van de Geneefse Conventies en andere regels van het internationaal recht in Irak, waaraan de regering groot belang hecht. De regering neemt deze berichten serieus en acht het dan ook van belang dat de beschuldigingen worden onderzocht, hetgeen zij reeds in haar contacten met de Amerikaanse regering heeft aangegeven. Het Pentagon heeft desgevraagd bevestigd dat elk individueel incident, dus ook het incident waarvan Netwerk beelden uitzond, vanzelfsprekend serieus wordt onderzocht en dat, zonodig, maatregelen zullen worden genomen tegen de verantwoordelijken.

De regering benadrukt dat er geen sprake is van negatieve invloed op de missie van de Nederlandse militairen. De bevolking in de provincie al-Muthanna, het verantwoordelijkheidsgebied van de Nederlandse militairen, is positief over de inzet van de Nederlandse militairen.


1) Netwerk, 10 maart jl.


2) Letter to Defense Secretary Donald Rumsfeld', Human Rights Watch , 12-01-04,

'Hearts and minds; post-war civilian casualties in Baghdad by U.S. forces', Human Rights Watch report, 21 oktober 2003.

'Violent response: the U.S. Army in Al Falluja', Human Rights Watch report, juni 2003

'Iraq. Memorandum on concerns relating to law and order, Amnesty International , 23 juli 2003.

===