Leefbaar Rotterdam

Marco Pastors: "Rotterdam heeft een strenger vestigingsbeleid nodig."

Rotterdam heeft een strenger vestigingsbeleid nodig. Dat is de stelling waarmee wethouder Marco Pastors (Fysieke Infrastructuur) vanaf maandag 5 april in debat op het Stadsdebat.

Het vestigingsbeleid is één van de onderwerpen in het actieprogramma Rotterdam zet door. Op weg naar een stad in balans, dat het college van burgemeester en wethouders vorig jaar december presenteerde.

Een selectief vestigingsbeleid levert een belangrijke bijdrage aan het oplossen van de problemen in bepaalde wijken en buurten in de stad. Het resultaat van een meer selectief vestigingsbeleid is een evenwichtiger spreiding van mensen uit verschillende bevolkingsgroepen. Niet alleen over de stad, maar ook over de regio en het hele land.

"Een grote stad als Rotterdam heeft ook een belangrijke 'liftfunctie'", zegt Marco Pastors. "De stad biedt mensen de mogelijkheid carrière te maken. Maar dat lukt alleen als er niet teveel mensen tegelijkertijd de stad instromen. Want dan blijft die lift steken. "

Rotterdam is op dit moment druk in gesprek met het kabinet in Den Haag en de regiogemeenten om te praten over een gezamenlijke aanpak van de problemen, eventuele wetswijzigingen. Begin april komt het kabinet met een reactie op Rotterdam zet door.

Om Rotterdammers uit te nodigen aan het debat deel nemen, zijn vanaf die dag in de hele stad drie weken lang sandwichborden te zien, met daarop de stelling van de wethouder en de uitnodiging om naar www.rotterdam.nl te surfen. Op Radio Rijnmond is een spotje te horen, waarin Pastors zegt: "Ik ben Marco Pastors, wethouder wonen in Rotterdam. Ik wil strengere vestigingseisen: Nederlands spreken, werken of studeren en volwaardig lid van onze samenleving zijn."

Bron: Bestuursdienst Rotterdam