Inspectie voor de Gezondheidszorg


Vrijdag 16 april 2004

IGZ WIL DUIDELIJKE NORMEN OM CALAMITEITEN IN VERPLEEG- EN VERZORGINGSHUIZEN HET HOOFD TE BIEDEN

Een landelijke norm, waarin staat aangegeven hoeveel verplegend en verzorgend personeel met een opleiding tot bedrijfshulpverlener aanwezig moet zijn om te kunnen optreden in crisissituaties, blijkt niet te bestaan. Dit concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg in het rapport Voorbereiding op calamiteiten nog niet op orde, dat vandaag verschijnt. Zij kan daardoor verpleeg- en verzorgingshuizen niet op dit specifieke onderdeel controleren. De inspectie vindt dat de betrokken ministeries gezamenlijk de (verdere) ontwikkeling van handhaafbare regelgeving voor de zorg in crisissituaties op zich moeten nemen. De brancheorganisatie Arcares is gevraagd een model calamiteitenplan te ontwikkelen en dat te verstrekken aan de instellingen.

De Inspectie heeft het vermoeden dat het merendeel van de verpleeg- en verzorgingshuizen hun voorbereidingen voor een calamiteit inclusief ontruiming en evacuatie nog niet op orde heeft. De inspectie baseert zich op onderzoek dat zij in de avonduren bij acht instellingen heeft uitgevoerd. Buiten de dagdienst is er onvoldoende specifiek op bedrijfshulpverlening geschoold personeel beschikbaar om zich in crisissituaties als het uitvallen van de stroom of het uitbreken van brand te ontfermen over de bewoners. Verder is onvoldoende nagedacht waar in geval van evacuatie de - vaak bedlegerige - patiënten kunnen worden ondergebracht.

Een goede voorbereiding op dergelijke calamiteiten door het management en personeel is van groot belang voor de veiligheid van de bewoners, omdat zij zichzelf niet kunnen redden. Hoofdinspecteur voor de verpleging, verzorging en thuiszorg Jenneke van Veen: "Veiligheid moet binnen deze instellingen een belangrijk aspect van verantwoorde zorg zijn. Door een standaard bedrijfsnoodplan ontstaat er uniformiteit in de calamiteitenorganisatie. De inspectie is zich ervan bewust dat de dagelijkse zorg rond de bewoners alle aandacht opeist, doch een falende of onvoldoende geëquipeerde calamiteitenorganisatie krijgt geen herkansing."

Het rapport sluit aan op een recent rapport van de Arbeidsinspectie en op een binnenkort te verschijnen rapport van de VROM-inspectie over de brandveiligheid in zorginstellingen.

Klik hier om de volledige tekst van het rapport 'Voorbereiding op calamiteiten nog niet op orde' te downloaden.