Socialistische Partij

Vrijbrieven Vos ondermijning rechtstaat

16-04-2004 * De SP-fractie is verbijsterd over de uitspraak van voormalig officier van Justitie Hans Vos dat het OM in de jaren negentig mogelijk honderden vrijbrieven heeft geschreven zodat veroordeelden hun straf niet hoefden uit te zitten. Jan de Wit, woordvoerder Justitie van de SP: "Dit riekt naar klassenjustitie."

Vos deed zijn uitspraak tijdens het kort geding tegen multimiljonair Eddy de Kroes, die in de zaak van de Vleeschmeestersfraude in 1987 werd veroordeeld tot 18 maanden hechtenis, maar dankzij een vrijbrief van Vos tot op heden nooit een dag heeft hoeven zitten.

De Wit: "Als het OM op eigen houtje rechterlijke vonnissen niet uitvoert, gaat het zwaar buiten zijn boekje. Vos heeft altijd beweerd in opdracht te hebben gehandeld. Dit moet tot op de bodem worden uitgezocht. Ik wil weten hoeveel vrijbrieven er in die tijd zijn geschreven, en of ze vooral aan vermogende veroordeelden werden uitgereikt. En ik wil dat de minister uitsluit dat deze praktijken nog steeds plaatsvinden."