Provincie Zuid-Holland




Vergadering GS 13 april 2004

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 13 april 2004. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten van de GS-vergadering vindt u door onderaan deze pagina op 'meer' te klikken.

Externe adviesstructuur Groen, Water en MilieuGS gaan Provinciale Staten (PS) voorstellen een nieuwe externe adviescommissie in te stellen voor het groen-, water- en milieubeleid. Deze commissie heet de Provinciale Adviescommissie Leefomgevingskwaliteit. De commissie zal naast advisering ook de platformfunctie en overlegfunctie vormen voor milieu en groen. De onafhankelijke commissie adviseert aan GS en PS. Zij bestaat uit 13 leden en drie adviseurs. PS zullen op 26 mei besluiten over de instelling. Op 16 juni zal de commissie worden ingesteld en zal tot begin 2005 als interim-commissie gaan proefdraaien. Eind 2005 zullen de werkzaamheden van de commissie worden geëvalueerd. Twee bestaande adviescommissies, de provinciale commissies Milieu en Water en Groene Ruimte, zullen in 2004 worden opgeheven.

Beantwoording schriftelijke vragen Groen Links over Noodklok over Haringvlietsluizen (nr.1869)Naar aanleiding van een artikel in het Rotterdams Dagblad onder de kop 'Provincie luidt noodklok over Haringvlietsluizen' heeft M. Vissers (Groenlinks) vragen gesteld. De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat heeft het voornemen de renovatie van de sluizen uit te stellen naar 2009. Statenlid Vissers vraagt zich af of de veiligheid hierdoor in het geding is. GS bevestigen dit en geven aan dat er sprake is van achterstallig onderhoud. Dit moet snel worden opgelost. GS hebben in een brief aan de staatssecretaris aangedrongen op het treffen van noodmaatregelen.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder gedeputeerde staten en provinciale staten/proviniciale staten/schriftelijke vragen.

Evaluatie droogteperiode in 2003De provincie heeft een inhoudelijke evaluatie van de droogteperiode in de zomer van 2003 gehouden. Gelijktijdig is er onderzoek gedaan naar de mate waarin de provincie in staat was haar rol in deze droogteperiode te vervullen. GS hebben uit de evaluaties een aantal conclusies getrokken. De bestaande provinciale regeling voor alarmering- en rampensituaties met regionale wateroverlast en watertekort zal worden uitgebreid. De relatie tussen toezicht en verantwoordelijksverdeling tussen de provincie, Rijkswaterstaat en de waterschappen zullen in de nieuwe Nota Water (gereed begin 2005) nader worden uitgewerkt. Tevens zullen GS bevorderen dat waterschappen verslag doen van uitgevoerde werkzaamheden van kadeverbetering en de inspecties van kaden. De evaluatierapporten worden aangeboden aan PS.

Nota 'Tijd voor Kwaliteit'De waterkwaliteit is de laatste jaren verbeterd. Toch hebben vooral de Zuid-Hollandse wateren problemen. Dit komt vooral door verontreinigingen uit diffuse bronnen en van meerdere Europese landen. Dat staat in de nota 'Tijd voor Kwaliteit' die GS hebben goedgekeurd. Dit is een bouwsteen voor de nieuwe nota Water. De nota geeft de ambities en maatregelen van de provincie weer. Speerpunten zijn de verbetering van de waterkwaliteit en de veiligheid van het zwem- en recreatiewater.

Daarnaast wordt gewerkt naar een betere verdeling van zoet water over de verschillende functies in Zuid-Holland. Tevens zal de waterbodemonderhoud op peil komen. Het doel is dat alle waterbodemsaneringen vóór 2005 zullen plaatsvinden. De provincie gaat haar ambities van behoud en herstel van bijzondere waternatuurgebieden bepalen. In 2004 wordt een methode ontwikkeld waarmee de Zuid-Hollandse 'waterparels' kunnen worden aangewezen.

Investeringen in DeltaDe provincie heeft toegezegd te zullen investeren in het ecologisch herstel van de Delta bij de Haringvlietsluizen. Ook een ander beheer van de Haringvlietsluizen zal bijdragen aan het herstel. Volgende maand besluit de stuurgroep 'Delta in Zicht' of een Deltaraad wordt aangesteld.

De provincie gaat het toezicht op de riolering verscherpen. Gemeenten en waterschappen zijn eerder hierover geïnformeerd.

Deelname aan overeenkomst Stichting ICTU GS hebben ingestemd met de concept-overeenkomst tussen de 12 provincies en de Stichting ICTU voor de inrichting en instandhouding van een programmabureau e-Provincies voor de periode tot 2008. Het ICTU bundelt kennis en kunde op het gebied van ICT en overheid.

Het programmabureau functioneert al sinds juni 2002 als kennisplatform. De komende jaren zal ze zich voor de 12 provincies gaan richten op e-dienstverlening, informatie-architectuur en documentaire informatievoorzieningen.

Beantwoording Statenvragen VVD over Verkenning Noordwestflank Deltametropool (nr.1880)Op 11 februari 2004 heeft gedeputeerde Van Dijk namens GS samen met GS van Noord-Holland een brief gestuurd aan minister Dekker van VROM. Hierin staat dat een gezamenlijke verkenning is gestart naar de verstedelijkingsmogelijkheden voor het gebied tussen Haarlem, Schiphol, Alphen, Leiden en Katwijk: de 'Verkenning Noordwestflank Deltametropool'. De VVD fractie was verbaasd over de inhoud van de brief, omdat daarin Marinevliegkamp Valkenburg wordt meegenomen als studielocatie voor massale woningbouw. De VVD vraagt GS of een dergelijke brief niet hoort tot de actieve informatieplicht van GS. Het college antwoordt dat het hier niet gaat om nieuw beleid, maar om onderzoek voor de langere termijn. De locatie Marinevliegkamp Valkenburg wordt meegenomen als studielocatie voor woningbouw. Tevens wordt benadrukt dat in het door PS vastgestelde streekplan Zuid-Holland West (19 februari 2003) Valkenburg via de aanduiding Transformatiegebied wordt aangeduid als potentiële verstedelijkingslocatie. Daarom is dit ook genoemd in de brief naar de minister.

Toeristisch-recreatieve ontwikkeling Overflakkee GS hebben de streekplanuitwerking 'Toeristisch-recreatieve ontwikkeling Overflakkee' en de Nota van Beantwoording en Wijziging vastgesteld. Het betreft een uitwerking van het streekplan Zuid-Holland Zuid. De uitwerking geeft een integrale visie op de gewenste ontwikkeling van toerisme en recreatie voor Overflakkee. Op basis van deze visie wordt voor de komende jaren (tot 2010) verder richting gegeven aan het toeristisch-recreatief programma op het eiland. Lees ook het persbericht.Programma van afspraken Toekomst Duin- en Bollenstreek en Leidse regioNaar aanleiding van de fusie tussen de Duin- en Bollenstreek en de Leidse regio is een ontwerp uitvoeringsprgramma 2004 opgesteld. De fusie zal meido dit jaar plaatsvinden. GS constateren dat de rol en verantwoordelijkheid van de provincie op bovenlokaal niveau vanaf dat moment wordt beperkt. In de uitvoeringsprogramma's wordt ingezet op bovenregionale opgaven uit het gebiedsprogramma West. Het uitvoeringsprogramma 2004 omvat 14 projecten op het gebied van natuur en landschap, verkeer en vervoer en wonen en werken.Raamconvenant aansluiting jeugdbeleid en jeugdzorg Zuid-Holland ZuidDe provincie Zuid-Holland en de gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid maken samenwerkingsafspraken over opvoedingsondersteuning, de beperking van schooluitval en het voorkomen jeugdcriminaliteit. Het raamconvenant, dat op 15 april 2004 wordt ondertekend, vormt het kader voor de concrete afspraken op het niveau van de subregio's die medio oktober worden gemaakt. Lees ook het persbericht.

Verleende subsidiesGS hebben de volgende subsidies verleend:


* ¤ 105.451 aan Cardea Jeugdhulpverlening voor de organisatie van 25 'Eigen Krachtconferenties' ;


* ¤ 106.080 aan firma KONI BV uit Oud-Beijerland in het kader van stimulering bedrijfsvervoer;


* ¤100.213 aan Stichting Molen Kortenoord voor restauratie van Molen Windlust in Nieuwerkerk aan den IJssel;


* ¤ 520.732 aan de Stichting Het Zuid-Hollands Landschap voor de aankoop en inrichting van natuurterreinen;


* ¤ 131.000 aan de vereniging Natuurmomumenten voor het project 'Nieuwkoopse Plassen' (aankoop en inrichting van natuurterreinen);


* ¤ 620.363 uit het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing aan de gemeente Leidschendam-Voorburg voor het project 'Historisch centrum Leidschendam';


* ¤ 1.178.628 uit het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing aan de gemeente Giessenlanden voor het project 'Hoornaar';


* ¤ 80.293 aan de Stichting het Startershuis Midden-Holland in het kader van Ontwikkelingsfonds bedrijventerreinen (OFB);


* ¤ 149.128 voor het project 'Sport is meer dan Spel' in Gouda. Zie ook: http://www.zuid-holland.nl/algemeen/bestuur/gs/besluitenlijst_gs/besluitenlijst_gs.jsp