Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Veiligheidsbeleid

Westelijk Halfrond

Afdeling Noord-Amerika

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 16 april 2004

Behandeld

drs. T.E. Westerhuis


Kenmerk


- DWH/NM-061/04

Telefoon


- 070-3486267


Blad

Fax


- 070-3485748


Bijlage(n)


-

Betreft


- Beantwoording vragen vanhet lid Van Bommel over mogelijke mensenrechtenschendingen door het Amerikaanse leger in Afghanistan.

Graag - bied iku hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - het lid- Van Bommel over mogelijke mensenrechtenschendingen door het Amerikaanse leger in Afghanistan.Deze vragen werden ingezonden op 12 maart 2004 met kenmerk 2030410440.


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoorden van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Bommel (SP) over mogelijke mensenrechtenschendingen door het Amerikaanse leger in Afghanistan.

Vraag 1
Hebt u kennisgenomen van het recente rapport van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, waarin wordt geconcludeerd dat het Amerikaanse leger zich in Afghanistan schuldig maakt aan buitensporige geweldsuitoefening ten aanzien burgers en gevangenen? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Hoe beoordeelt u het rapport van Human RightsWatch, waaruit blijkt dat er sprake is van grove mensenrechtenschendingen door militairen van het Amerikaanse leger en waaruit naar voren komt dat de regels van de Geneefse Conventie door het Amerikaanse leger geschonden worden?

Antwoord

Ik neem dit rapport serieus en acht het van belang dat de beschuldigingen worden onderzocht.

Vraag 3
Bent u op de hoogte van de reactie van een Amerikaanse militaire woordvoerder op het rapport van Human Rights Watch, waarin melding wordt gemaakt van '-een gebrek aan begrip voor de oorlogssituatie-' waarin de Amerikaanse militairen zich bevinden? 2)

Antwoord
Van de desbetreffende persberichten kennisgenomen. Het Pentagon heeft daarnaast verklaard dat de VS berichten over excessief gebruik van geweld of verkeerd gedrag van Amerikaanse militairen, inclusief schendingen van regels van internationaal recht, serieus neemt. De VS onderzoekt alle geloofwaardige berichten en heeft aangekondigd dat, wanneer blijkt dat deze berichten juist zijn, maatregelen zullen worden genomen tegen de verantwoordelijken.

Vraag 4
Herinnert u zich het antwoord van uw ambtsvoorganger minister De Hoop Scheffer op Kamervragen van het lid Van Bommel, waarin hij benadrukt dat de Nederlandse regering van oordeel is dat de behandeling van gevangenen in Guantanamo Bay minstens moet voldoen aan de normen van de Geneefse Conventie? 3)

Antwoord
Ja.

Vraag 5
Bent u bereid er bij de Amerikaanse autoriteiten op aan te dringen een einde te maken aan de schending van de Geneefse Conventie? Zo ja, op welke wijze is de Nederlandse regering voornemens dit te doen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
De Regering hecht groot belang aan respect voor de Geneefse Conventies en andere regels van internationaal recht, zoals verplichtingen op het terrein van de rechten van de mens. Het rapport van Human Rights Watch wijst op de noodzaak van onderzoek naar de toepassing van deze normen in Afghanistan. In haar contacten met de Amerikaanse regering zal de Regering hierop aandringen.

Vraag 6
Deelt u de mening dat er een VN-onderzoek naar de mensenrechtensituatie als gevolg van de operatie Enduring Freedom moet worden gehouden? Indien neen, waarom niet?

Antwoord
Voorzover de mensenrechtensituatie negatief zou worden beïnvloed door het optreden van Amerikaanse militairen, rust de verantwoordelijkheid voor onderzoek daarnaar bij de VS.


1) Human Rights Watch,'Enduring Freedom. Abuses by

U.S. Forces in Afghanistan', maart 2004, Vol. 16, No 3 (C)


2) NRC-Handelsblad, 8 maart jl.,'Kritiek op misdragingen VS-troepen in Afghanistan'.


3) Aanhangsel-Handelingen nr. 1701, vergaderjaar 2002- 2003

===