Dienstenbond CNV

Nieuwe CAO Uitzendkrachten aangepast
16-04-2004

Zeer kort na de invoering van de nieuwe (ABU) CAO voor Uitzendkrachten wordt de inhoud alweer aangepast. De veranderingen zijn overeengekomen om problemen bij de invoering van de nieuwe CAO te voorkomen.

Wat zijn de veranderingen?
De aanleiding voor de veranderingen, is de tekst van Protocol K. Dit Protocol K is in de nasleep van de onderhandelingen over de nieuwe 5-jarige CAO-bepalingen alsnog in de CAO opgenomen. Op aandringen van de CNV Dienstenbond overigens. Protocol K regelt dat, onder diverse voorwaarden, vaste inkomensbestanddelen op jaarbasis ook gerekend moeten worden tot het begrip Loon inlener. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een vaste eindejaarsuitkering bij de inlener. In het aanvankelijke principe-akkoord van september 2003 was hier nog niet vanuit gegaan.

Latere tekst-onderhandelingen hebben helaas een protocol opgeleverd dat in de praktijk tot grote onduidelijkheid aanleiding geeft. In de aanloop naar 29 maart is de uitvoerbaarheid en de juridische status van Protocol K door de ABU hoog opgespeeld. Het schrappen van dit Protocol zou echter voor groepen uitzendkrachten een teleurstelling opleveren. Daarnaast lagen er ook aan onze kant nog enkele onderwerpen, die we graag wilden verbeteren. In gezamenlijk overleg met de ABU is besloten tot een ruil te komen.

Dit heeft geleid tot de volgende conclusies:

1. Om de nieuwe CAO uitvoerbaar te houden en vooral ook juridisch duidelijk, zal Protocol K worden geschrapt.
2. Het minimum aan loon dat moet worden doorbetaald als er geen werk meer is, maar wel een uitzendovereenkomst (in fase B en fase C) bedraagt voortaan 90% van het feitelijk loon van de laatst beëindigde uitzending. Dit was in de eerste CAO-tekst nog 85%.
3. Als er na een periode van leegloop in een lagere functie opnieuw gestart wordt kan het uitzendbureau je daarna niet nog een keer terugzetten in een nog lagere functiegroep als er opnieuw geen werk is.

Aanvullingen en toelichtingen
Ad. 1 Ondanks het schrappen van protocol K kunnen uitzendbureau en inlener nog steeds afspreken dat bijvoorbeeld een vaste 13 maand wel uitbetaald wordt aan uitzendkrachten. De CAO voor uitzendkrachten legt de bodem vast in de afspraken tussen uitzendbureau en uitzendkracht. Betere afspraken voor de uitzendkracht mag altijd. Ad. 3 Een stap terug in functiegroep kan niet worden opgevolgd door nog een keer een stap terug. De mogelijkheid van het uitzendbureau om iemand zo in een steeds lagere functiegroep in te zetten is nu geblokkeerd. Het is vanaf nu slechts eenmaal mogelijk om een stap terug te zetten. Daarmee houdt het op. Dit biedt voor uitzendkrachten een betere inkomensbescherming.

Nieuwe teksten?
Aan de hand van de wijzigingen is een nieuwe CAO-tekst verschenen. Op onze website is deze al beschikbaar: nieuwe CAO (pdf). Binnen enkele weken zal deze nieuwe tekst ook op het huisadres worden bezorgd.

Informatie
Meer weten naar aanleiding van deze Info? Neem voor vragen of suggesties contact op met de onderhandelaar namens de CNV Dienstenbond, Harry Gerding, via tel. nr. (023)5651052 of mail direct h.gerding@cnvdibo.nl

Tenslotte
Verspreiden of kopiëren van deze tekst is prima. Collegas die nog geen lid zijn kunnen vrijblijvend een informatiepakket opvragen via tel. nr. (023)5651052