Dienstenbond CNV

Rechtszaak enkele bezetting van start (PreNed)
16-04-2004

Mag een enkele bezetting op de COA-locaties nu wel of niet? Deze vraag speelt al lange tijd zonder een duidelijk antwoord. Er is al heel veel juridisch getouwtrek geweest. 22 april zal het dossier Enkele bezetting COA-locaties door de Rechtbank te Den Haag worden behandeld.

Wat ging er aan vooraf?
Al in 2001 is de enkele bezetting op COA-locaties aan de orde gesteld door de Arbeidsinspectie. Destijds is door Arbeidsinspectie onder andere verplicht dat er een adequate personeelsbezetting aanwezig is in de receptie van het asielzoekerscentrum, bestaande uit minimaal twee personen. Tegen deze verplichting heeft het COA bezwaar gemaakt. Dit bezwaar van het COA is uitvoerig behandeld. Als sluitstuk van deze behandeling diende de Staatssecretaris van Sociale zaken en Werkgelegenheid uiteindelijk een beslissing te nemen. Via een open brief van CNV Dienstenbond is de Staatssecretaris opgeroepen om haast te maken met deze beslissing. Deze procedure heeft uiteindelijke een positieve beslissing opgeleverd van de Staatssecretaris. De beslissing van de Staatssecretaris luidde dat er twee beveiligers dienen te zijn op werkdagen tussen 17.00 uur en (de volgende dag) 08.30 uur en de hele dag op zaterdag, zondag en feestdagen.
Als CNV Dienstenbond hebben we deze beslissing uiteraard positief ontvangen en ook de hoop uitgesproken dat het COA nu haar verantwoordelijkheid zou nemen. In plaats daarvan heeft het COA stug volgehouden in haar bezuinigingen. Bovendien heeft het COA opnieuw tijd gekocht, door weer een juridische procedure op te starten, via een bodemprocedure tegen het besluit van de Staatssecretaris. Het wachten was vervolgens op de zittingsdatum bij de Rechtbank. Deze is gehouden op 22 april.

En nu?
Ondanks al het juridische getouwtrek, gaat het nog steeds om dezelfde kwestie. Door de COA-bezuinigingen op de beveiliging zijn grote veiligheidsrisicos ontstaan. Niet alleen voor de beveiligers zelf, maar ook voor het COA-personeel en de bewoners van de AZCs. Onze inzet voor een dubbele bezetting is geen inzet voor luxe, maar wel voor lijfsbehoud. De zitting van 22 april mag gezien worden als de volgende stap in het bereiken van ons doel voor de PreNed-beveiligers. Het is nu aan de Rechtbank om hierover uitspraak te doen.

Informatie
Meer weten naar aanleiding van deze info? Neem voor vragen of suggesties contact op met de onderhandelaar namens CNV Dienstenbond, Harry Gerding, via (023)5670686 of
mail direct h.gerding@cnvdibo.nl

Tenslotte
Verspreiden of kopiëren van deze tekst is prima. Collegas die nog geen lid zijn kunnen vrijblijvend een informatiepakket opvragen via (023)5651052.
Check ook onze website www.cnvdienstenbond.nl