Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Persbericht

Amsterdam, 16 april 2004

Besluiten uit de wekelijkse vergadering van het Dagelijks Bestuur

4 mei-herdenking in vrijdagpreek moskeeën

De Moskeeën in de Baarsjes informeren hun moskeegangers in de vrijdagpreek van 30 april over het belang van de 4 mei-herdenking. Dit hebben de besturen van moskee Nour, moskee

Ghousia Masjid (Pakistaans) en moskee Aya Sofya gezegd in hun gesprekken met stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren. Moskee Nour stelt voor om gezamenlijk met de andere twee moskeeën op 4 mei een krans te leggen bij het momument aan de Van Speijkstraat. De Werkgroep 4 mei in De Baarsjes, waarin onder meer de synagoge West en het CIDI vertegenwoordigd zijn, reageert zeer verheugd. Voor zover bekend is dit voor het eerst in Nederland dat moskeeën actief bijdragen aan de dodenherdenking.

Op 4 mei lezen twee Marokkaanse jongeren tijdens het herdenkingsprogramma de namen voor van Marokkaanse oorlogsslachtoffers. De Marokkaanse jongeren uit de naburige jongerencentra La Rainbow en Zuidpool hebben daarnaast aangeboden dat zij het toezicht op naleving van de herdenkingsstilte op zich nemen. Alle partners in de Werkgroep 4 mei De Baarsjes staan unaniem achter de bijdragen van de Marokkaanse jongeren, na de bezwaren van deelraadfractie D66 bestendigden zij hun steun. Naast synagoge West, het CIDI, de jongerencentra en de moskeeën zijn in Werkgroep 4 mei De Baarsjes bovendien vertegenwoordigd: de Stichting Surinaamse samenleving, de Turkse vrouwenorganisatie Ayyildiz, de ouderenorganisaties Movib (Marokkaans), Evímir (Turks) en Ouderenadviesraad OAR, het Turks Platform, Euromed en andere organisaties. Het brede verband is opgezet nadat verleden jaar verstoorde een groepje Marokkaanse jongeren de dodenherdenking verstoorde met leuzen.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Uitnodiging

Thema-avond over antisemitisme

Op 27 april om 19.30 uur organiseert de Marokkaanse Raad in De Baarsjes een discussie over anti-semitisme en anti-islamisme in de Hudsonhof, centrum voor Marokkaanse, Turkse en Surinaamse ouderen. Op het programma staan: Selwyn Eisden (Anne Frankstichting) over Joodse Amsterdammers in de 2e wereldoorlog, de rol van de Marokkanen in de Tweede Wereldoorlog, interviews met zowel Joodse Amsterdammers als Marokkaanse Amsterdammers en optredens van zowel een Joodse dansgroep als een Marokkaanse stand-up comedian. Stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren reageert op de discussie.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

75.000 euro subsidie voor galerie-atelier

Woningbouwcorporatie Ymere krijgt een eenmalige subsidie van 75.000 euro voor het pand Witte de Withstraat 89, waarvan ruim 25.000 euro voor investeringen. Dit hoekpand is de derde locatie die gedurende twintig jaar wordt aangeboden aan een kunstenaar voor de verlaagde huur van vijftig euro per vierkante meter. De huurcontracten worden afgesloten voor vijf jaar, met de mogelijkheid tot verlenging van nog eens vijf jaar. Voorwaarde is dat de ruimte aantrekkelijk wordt ingericht en bijdraagt aan een levendig straatbeeld, bijvoorbeeld door het winkeldeel te gebruiken als galerie. Het project De Witte Ruijter beoogt onder meer 21 galerie-ateliers realiseren. De Witte Ruijter is onderdeel is van de stedelijke vernieuwing Chassébuurt.

Informatie: Marianne van den Berg, 020-5892727

Stadsdeelwethouder Mirjam Smeels belt spijbelaars

22 april kunnen spijbelende leerlingen in De Baarsjes een telefoontje verwachten van stadsdeelwethouder Mirjam Smeels (onderwijs) of van haar leerplichtambtenaren. Het stadsdeel doet mee aan de landelijke Dag van de Leerplicht. Zie bijgevoegd persbericht.

Informatie: Wim de Graaf, 020- 5892512 of 06-12379510

Voorjaarsnota 2004

De Voorjaarsnota 2004, de eerste bijstelling van de begroting 2004, vermeldt een positief resultaat van circa 750.000 euro. Het bedrag gaat naar de rekening van baten en lasten en is daarmee beschikbaar voor tegenvallers in het najaar (najaarsnota 2004) of voor nieuw beleid in 2005 (begroting 2005). Het jaarbudget van stadsdeel De Baarsjes omvat 40 miljoen euro. Het positieve resultaat van circa 750.000 euro is voornamelijk te danken aan de opbrengst van de verkoop van UNA, de voorganger van stroomleverancier NUON, de gemeente verdeelt een deel hiervan onder stadsdelen. De Voorjaarnota informeert over de voortgang van de speerpunten, de moties, de taakstelling en de stadsvernieuwingsprojecten. Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Uitnodiging

Inspraak nieuw jeugdcentrum La Rainbow

Op 19 april om 20.00 uur organiseert het stadsdeel een inspraakavond in het stadsdeelkantoor (Baarsjesweg 224) over het Programma van Eisen voor de vernieuwing Plan West/La Rainbow. Het huidige gebouwtje op het binnenterrein aan de Van Speijkstraat wordt een nieuw gebouw voor jeugd van 0 tot 23 jaar. Er komen zeven ruimtes (686 m2) voor cultuur, educatie en ontspanning. Het omringende binnenterrein krijgt een voetbalkooi en een nieuwe speeltuin.

Informatie: Ruth Buwalda, telefoon 020-5892702

Uitnodiging

Perspresentatie gesplitste woningen

Op 21 april van 15 tot 16 uur presenteert stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren op locatie het hoe, wat en waarom van samenvoegen en splitsen. Zie bijgevoegde uitnodiging.

Informatie: Wim de Graaf, 020- 5892512 of 06-12379510

Uitnodiging

Uitreiking ouder-kind gids

Op donderdag 22 april van 15-17 uur reikt stadsdeelwethouder Henk Boes (Welzijn) in de raadzaal van het stadsdeelkantoor (Baarsjesweg 224) de Ouder-Kind-Gids uit, met verwijsadressen voor jonge gezinnen. De publicatie is van het Ouder Kind Centrum (OKC) dat najaar 2004 het verbouwde pand van de GG&GD op het Magalhaensplein betrekt, samen met het consultatiebureau, de schoolgezondheidszorg, een verloskundigenpraktijk en activiteiten voor opvoedingsondersteuning & ontwikkelingsstimulering. Thema van de presentatie is het belang van samenwerking.

Informatie: Wim de Graaf, 020- 5892512 of 06-12379510

Uitnodiging

Expositie keramieken fonteinen van Bastiaan Meijer

Op zondag 18 april 16.00 - 18.00 uur is de opening van de nieuwe expositie 'Waterdragers' van Bastiaan Meijer in galerie De Stoker, Witte de Withstraat 124. De expositie loopt van 18 april - 8 mei 2004. Meer informatie over de expositie en het werk van Bastiaan Meijer vindt u op http://home.zonnet.nl/rolingmeijer

Stadsdeel De Baarsjes beschouwt het werk van galerie de Stoker als aanwijzing voor de levensvatbaarheid van het project De Witte Ruijter, waarbij het stadsdeel 21 galerie-ateliers wil realiseren in onder meer de Witte de Withstraat.

Informatie: Marianne van den Berg, 020-5892727

Nadere informatie: Joke Padmos, hoofd Communicatie, j.padmos@baarsjes.amsterdam.nl,

mobiel 06-20541756

765b6b.jpg

PERSBERICHT

Amsterdam, 15 april 2004

MIRJAM SMEELS BELT WETHOUDER BELT SPIJBELAARS IN DE BAARSJES

Op 22 april krijgen spijbelende leerlingen in De Baarsjes een telefoontje van stadsdeelwethouder Mirjam Smeels (onderwijs) of van haar twee leerplichtambtenaren. Het stadsdeel doet mee aan de landelijke Dag van de Leerplicht. De Baarsjes heeft tien basisscholen, waarvan vijf openbare basisscholen.

Onder het motto 'Leerplicht, neem het niet te licht´ vinden aanstaande donderdag in het hele land acties plaats om aandacht te vragen voor het handhaven van de leerplicht. Het doel van de Dag van de Leerplicht is om scholen, ouders/verzorgers en leerlingen te wijzen op hun verantwoordelijkheden bij handhaving en naleving van de leerplicht. Door het terugdringen van spijbelen en voortijdig schoolverlaten wordt ook crimineel gedrag bij jongeren aangepakt. De belangrijkste boodschap in De Baarsjes is dat te laat komen signaalgedrag kan zijn voor het op latere leeftijd verzuimen van de leerplicht. Ouders geven hiermee een slecht voorbeeld.

Leerlingen van de tien basisscholen in De Baarsjes doen er goed aan om op donderdag 22 april niet ongeoorloofd afwezig te zijn. Anders lopen zij de kans dat zij die dag gebeld worden door de Onderwijswethouder zelf of de twee leerplichtambtenaren. Met de scholen is afgesproken dat zij voor 10.00 uur hun verzuimadministratie doorgeven aan het stadsdeel. Leerlingen die ongeoorloofd afwezig zijn krijgen een uitnodiging van het stadsdeel om samen met hun ouders over hun verzuim te komen praten.

De Dag van de Leerplicht is een initiatief van het ministerie van OCW en het actieprogramma Handhaven op Niveau, naar een idee van de gemeente Rotterdam. Het actieprogramma Handhaven op Niveau is in 2000 vanuit de rijksoverheid gestart om de handhaving van wettelijke regels in Nederland verder te stimuleren.