Dienstenbond CNV

CAO VPB; na vijf rondes nog geen resultaat
16-04-2004

Met de laatste onderhandelingsronde zijn er vijf gepasseerd, zonder resultaat. De agenda is dan ook ambitieus: er liggen nog 30 onderwerpen op tafel.

Door de veelheid aan onderwerpen en ook nog eens de zwaarte van de onderwerpen is veel tijd nodig. Aan de andere kant houdt de VPB de hand op de knip. Alles wat geld moet kosten ligt buitengewoon lastig aan de kant van de werkgevers. Deze combinatie van factoren maakt de onderhandelingen dit jaar bijzonder moeilijk. Op 21 april aanstaande is daarom een extra onderhandelingsronde ingelast om, zo mogelijk, tot een afronding te komen.

In grote blokken samengevat, staan de volgende onderwerpen nog op de agenda:
We willen dat overwerk wordt teruggedrongen. Het rapport van ATOS moet hierbij houvast geven.
We willen dat er een rechtvaardig en open systeem komt voor de waardering van de huidige en nieuwe functies. We willen niet met halve toezeggingen het bos in worden gestuurd. Ook moeten er voorwaarden worden gesteld aan de invoering van functiewaardering. Bijvoorbeeld een systeem voor het beoordelen van het functioneren. We willen graag baanbehoud afspreken bij contractwisselingen. De VPB wil echter nieuwe opdrachtnemers niet met veel verplichtingen opzadelen. De VPB wil de flexibiliteit voor werkgevers zo groot mogelijk houden. Dat gaat dus wel ten koste van uw zekerheid! We willen tot aanpassing komen van de bloktijden. Mag je bijvoorbeeld van een beveiliger eisen dat hij of zij in een dagblok tussen 05.30 uur en 20.00 uur paraat blijft om 5 minuten voor tijd nog een telefoontje te krijgen van de planner? Wij vinden van niet! Een dienst moet op tijd worden aangezegd en bovendien is het dagblok veel te lang.
De loondoorbetaling bij ziekte, voor collegas die korter dan 13 perioden in dienst zijn, is lager dan voor de andere collegas. Dat is volgens ons onrechtvaardig.
Wie betaalt de kosten van het Arboconvenant? En hoe zit het met de opbrengsten?
Om een goede pensioenregeling in stand te houden moet de premie zeer waarschijnlijk per 1 januari 2005 weer omhoog. Wie gaat dat betalen? De kosten voor het verzekeren van ziekterisicos via het ziekenfonds stijgen maar door. We willen dat werkgevers daarin een bijdrage leveren. Dat zijn ze vooralsnog niet van plan.
Hoe gaan we de veiligheid van beveiligers in de CAO beter regelen? Als het gaat over communicatieapparatuur willen de werkgevers wel stappen zetten. Maar daarmee zijn we er nog niet!
We willen betere definities van Roostervrij weekend en Structureel overwerk.
De arbeidsvoorwaarden voor beveiligers dienen ook op uitzendkrachten te worden toegepast. Hiervoor moet dan wel in deze CAO een aparte afspraak worden gemaakt.
We vinden dat de indirecte collegas niet langer uitgezonderd mogen worden van de CAO VPB.

Stuk voor stuk belangrijke onderwerpen waarop we graag verbeteringen willen zien of goede afspraken willen maken. Na 21 april zullen we u over de voortgang weer berichten.

Informatie
Voor vragen en opmerkingen naar aanleiding van deze Info, kunt u contact opnemen met de onderhandelaar namens CNV Dienstenbond, Harry Gerding, via telefoonnummer (023)5651052 of
mail direct h.gerding@cnvdibo.nl

Tenslotte
Verspreiden of kopiëren van deze tekst is geen probleem. Collegas die nog geen lid zijn kunnen vrijblijvend een informatiepakket opvragen via telefoonnummer (023)5651052