Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
TRCJZ/2004/3179
datum
15-04-2004

onderwerp
Beleidskader NB-wet

bijlagen
1

Geachte Voorzitter,

De Vaste Commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft in het kader van de afronding van de behandeling van het wetsvoorstel 28 171 (wijziging van de Natuurbeschermingswet 1998 in verband met Europeesrechtelijke verplichtingen) verzocht om toezending van het door mij toegezegde beleidskader bedoeld om onduidelijkheden over de doorwerking van begrippen uit de Habitat- en Vogelrichtlijnen weg te nemen.

Bijgaand treft u in concept de handreiking 'Werken aan Natura 2000' aan die door mijn departement is opgesteld, mede aan de hand van gesprekken met vertegenwoordigers van gemeenten, provincies en waterschappen. Het concept is ook interdepartementaal besproken, namelijk met de ministeries van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, Buitenlandse Zaken, Defensie, Financiën, Verkeer en Waterstaat en Economische Zaken.

datum
15-04-2004

kenmerk
TRCJZ/2004/3179

bijlage

Aan deze handreiking zal ik ruime bekendheid en verspreiding geven. Daarbij is het mijn voornemen om de handreiking, naast de finale afstemming met de eerdergenoemde ministeries, in elk geval nog op één aspect aan te passen. Zij is nu noodzakelijkerwijs rechtstreeks gerelateerd aan de teksten van de richtlijnen. Nadat de behandeling van het bovengenoemd wetsvoorstel door uw Kamer is afgerond en de stemmingen over het wetsvoorstel en de amendementen hebben plaatsgevonden, is in beginsel de definitieve tekst van het wetsvoorstel bekend en zal de handreiking worden toegespitst op de tekst van de Natuurbeschermingswet 1998 zoals deze op termijn zal komen te luiden. Uiteraard zullen na de laatste aanpassingen ook de meest actuele contactadressen in de tekst worden opgenomen.

Waar nodig zal de handreiking geregeld worden bijgewerkt. Ik verwacht dat de handreiking een nuttig hulpmiddel zal zijn bij de uitvoering van de habitattoetsing.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

Bijlage:
Werken aan Natura 2000 - Handreiking voor de bescherming van de Vogel- en Habitatrichtlijngebieden (concept) (PDF-formaat, 449 kB)
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel


PDF-versie van de brief
Beleidskader NB-wet (PDF-formaat, 33 kB)


---