Provincie Zuid-Holland

Gericht verzuimbeleid bespaart veel geld in de zorgsector Acht Zuid-Hollandse instellingen succesvol in beperking WAO-instroom

In Nederland werken ruim een miljoen mensen in verzorgende en medische beroepen. Het verzuimpercentage in de zorgsector in 2003 was 6,2%, terwijl het landelijke gemiddelde op 4,8% ligt. Verzuim kost instellingen handen vol geld: één dag ziekteverzuim kost gemiddeld 280 euro. De provincie Zuid-Holland helpt mee aan het terugdringen van ziekteverzuim en de beperking van de instroom in de WAO van met name jonge vrouwen.

De laatste jaren is een schikbarende stijging te zien van het aantal jonge vrouwen dat in de WAO terechtkomt, met name in de zorg en het onderwijs. Daarom financiert de provincie Zuid-Holland het project 'Gezonde balans werk en privé, jonge vrouwen en WAO-preventie'. Gericht verzuimbeleid leidt tot minder persoonlijk leed en lagere maatschappelijke lasten. Het project wordt uitgevoerd door de Provinciale Vrouwenraad Zuid-Holland, in samenwerking met Importante, Scala en Aetas. Het project loopt tot en met december 2005.

Debat op 16 april in het Provinciehuis

Voor werkgevers is er het rapport 'Preventie WAO-instroom. Best practices van werkgevers in zorg en onderwijs'. In dit rapport geven acht Zuid-Hollandse zorg- en onderwijsinstellingen antwoord op de vraag hoe zij de WAO-instroom laag houden. Hoe helpen zij hun medewerkers om een gezonde balans tussen werk en privé te realiseren? Op vrijdag 16 april aanstaande spreken werkgevers en vertegenwoordigers van werknemers over de knelpunten, de dilemma's en succesvolle strategieën. Rond kwart voor vijf wordt het eerste exemplaar van het rapport uitgereikt aan Lennie Huizer, gedeputeerde Samenleving en Middelen.

Website en trainingen

Op woensdag 14 april jongstleden werd de website www.gezondebalanswerkenprive.nl gelanceerd. Tevens zijn specifieke trainingen ontwikkeld om jonge vrouwen aan te spreken. Deze trainingen zijn erop gericht vrouwen te informeren en hen weerbaarder te maken. Het aanbod van trainingen is opgenomen in een brochure.

bron: afdeling Communicatie, tel. 070 441 66 22