Vlaamse overheid

Op voorstel van de Vlaamse minister bevoegd voor Wetenschappen en Technologisch Innovatie, Dirk VAN MECHELEN, hechtte de Vlaamse regering haar goedkeuring aan het principe van een bijkomende impulsfinanciering voor zware wetenschappelijke apparatuur aan de Vlaamse universiteiten.

De investering bedraagt 14.277.683 euro en is ten laste van de middelen die binnen het Financieringsfonds voor Schuldafbouw en Eenmalige Investeringsuitgaven (FFEU) in het begrotingsjaar 2004 voor het wetenschaps- en technologisch innovatiebeleid zijn gereserveerd.

Het initiatief biedt een vervolg op een eerste impulsfinanciering ten belope van 25 miljoen euro, die in 2003 door de Vlaamse regering werd goedgekeurd. Met deze beslissing kwam de Vlaamse regering in belangrijke mate tegemoet aan de terechte verzuchtingen van de Vlaamse universitaire onderzoekswereld. Tijdens de laatste tien jaren hebben de Vlaamse universiteiten immers geen substantiële investeringen kunnen doen in zware onderzoeksapparatuur, waardoor Vlaanderen een ernstige achterstand dreigde op te lopen ten opzichte van de rest van Europa.

De eerste oproep in 2003 werd zeer gunstig onthaald. Toch bleef er na de eerste ronde een zeer grote spanning bestaan tussen het groot aantal kwalitatief hoogstaande voorstellen en het beschikbare budget. Met deze tweede ronde wordt dit tot een aanvaardbaar niveau herleid. Met de toekenning van de huidige financiering voor 2004, mag er zeker van uitgegaan worden dat de Vlaamse universiteiten voor de komende vijf jaren beschikken over de nodige infrastructuurtroeven, om hun internationale koppositie te consolideren en verder uit te bouwen.

Zware apparatuur waarvan de investeringskost per dossier minstens 1 miljoen euro bedraagt, komt in aanmerking voor dit initiatief. Minstens de helft van de toegekende middelen moet worden besteed aan dossiers die door meerdere universiteiten samen worden ingediend.

In een eerste fase zal elke universiteit intern een oproep tot het indienen van projectvoorstellen organiseren. Dit zal leiden tot een gemotiveerde rangschikking.

In een tweede fase worden de resultaten interuniversitair afgetoetst, waarbij erover wordt gewaakt dat er geen dubbelfinanciering plaatsvindt en dat maximale synergieën worden gerealiseerd. De gerangschikte resultaten van dit interuniversitair overleg zullen in het najaar 2004 voor definitieve goedkeuring aan de Vlaamse regering worden voorgelegd.

Minister Van Mechelen zet met deze tweede impulsfinanciering een belangrijke nieuwe stap in het realiseren van het engagement van de Vlaamse regering om tegen 2007 3% van het bruto regionaal product (BRP) aan onderzoek en ontwikkeling te besteden. Met deze investeringen verkrijgen onze universiteiten meer mogelijkheden om internationaal gewaardeerd onderzoek in Vlaanderen te verrichten.

persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 553 64 11 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---