Vlaamse overheid

De Vlaamse regering heeft op voorstel van de Vlaamse minister van Wetenschappen en Technologische Innovatie, Dirk VAN MECHELEN, haar goedkeuring gegeven aan de uitbreiding en aanpassing van het KMO-Programma. Hiermee geeft ze uitvoering aan een van de actiepunten van de Ondernemingsconferentie.

Het KMO-Programma werd begin 2001 opgestart met als doel technologische innovatie binnen Vlaamse KMO's te stimuleren. Een duidelijk succes, met eind 2003 een totaal van 835 aanvragen.

Om meer ruimte te creëren voor bijkomende steun ter dekking van kosten zoals dossiervoorbereiding en bescherming van resultaten, worden de steunmaxima met circa 10% verhoogd voor de vier huidige projecttypes (KMO-Innovatiestudie type 1-3 en KMO-Innovatieproject).

Naast de vier bestaande projecttypes worden er twee nieuwe projecttypes geïntroduceerd.

Het eerste nieuw projecttype (KMO-Innovatiestudies Type 4) wil de Vlaamse KMO's aanmoedigen om tot innovatie te komen via grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden. Het nieuwe financieringsinstrument wil de haalbaarheid voor KMO's tot deelname aan Europese
onderzoeksprogramma's en projecten van Europese technologie-transfer, mogelijk maken. Concreet wordt financiële ondersteuning gegeven aan alle activiteiten die typisch aan bod komen in deze voorbereidingsfase: zoeken naar de nodige partners , bespreking van de onderlinge taakverdeling, opstellen van samenwerkings- overeenkomsten , uitwerken van de steunaanvraag voor het Europees project (inclusief EUREKA). De steun bedraagt 60% van de aanvaardbare kosten, en is begrensd tot een maximum van 10.000 euro.

Het tweede nieuwe projecttype (KMO-Innovatiestudie Type 5) beoogt de capaciteit om tot innovatie te komen binnen traditionele - nog niet innovatieve KMO's - significant te verhogen. De maatregel richt zich expliciet op bedrijven die een duidelijke intentie tot innovatie vertonen, maar hierin geremd worden door een gebrek aan de nodige technologische competentie. Via de aanwerving van een hooggeschoolde kan een eerste innovatieplan uitgewerkt worden. De steun bedraagt 60% van de aanvaardbare kosten (reële bruto loonkost gedurende maximaal één jaar van de nieuwe werknemer, verhoogd met 20% werkingskosten) en is begrensd tot een maximum van 22.000 euro. In geval de KMO een beroep doet op een externe kennisinstelling voor extra begeleiding, wordt dit gestimuleerd door hiervoor een extra aanvaardbare kost van maximum 30% van de personeelskost te budgetteren en wordt de maximum toekenbare steun begrensd op 33.000 euro.

De Vlaamse regering reserveert 3 miljoen euro extra voor deze uitbreiding van het KMO-Programma. Het programma wordt beheerd door het IWT .

Minister Van Mechelen is ervan overtuigd dat deze uitbreiding en aanpassing van het succesvolle KMO- innovatie-programma, de drempel voor de Vlaamse KMO's om aan technologische innovatie te doen aanzienlijk verlaagt. Daardoor zullen onze KMO's zich nog dynamischer kunnen opstellen.

persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 553 64 11 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---