Vlaamse overheid

Op voorstel van de Vlaamse minister van Onderwijs en Vorming Marleen VANDERPOORTEN keurde de Vlaamse regering het besluit betreffende het experimenteel onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers, na advies van de Raad van State, definitief goed.

In het deeltijds beroepssecundair onderwijs (DBSO) loopt sinds mei 2002 een experiment dat onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers mogelijk maakt.

Sommige anderstalige nieuwkomers beschikken vaak niet over voldoende schoolse vaardigheden om mee te kunnen in het reguliere voltijdse onderwijs. Door hen op te vangen in het DBSO doen ze werkervaring op en genieten ze van een algemene basisvorming: 8 van de 15 lestijden per week worden trouwens besteed aan het aanleren van het Nederlands.

Volgens minister Vanderpoorten versnelt dit experiment de inburgering van anderstalige nieuwkomers: "Door onthaalonderwijs in het DBSO te organiseren, leren ze niet alleen de taal, ze vinden ook sneller de weg naar de arbeidsmarkt."

Elk onderwijsnet krijgt van de Vlaamse Gemeenschap subsidies om één dergelijk centrum voor onthaalonderwijs op te richten. Momenteel zijn er al twee: één van het vrije onderwijs in Antwerpen en één van het gemeenschapsonderwijs in Overpelt.

persinfo : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten - tel. 02 553 99 11 e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---