Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister van Onderwijs en Vorming Marleen VANDERPOORTEN keurde de Vlaamse regering de beslissing goed betreffende de publiek-private samenwerking (PPS) in het kader van afstandsleren. Deze beslissing zal leiden tot het starten van een gunningsprocedure voor private partners.

Om het populaire begeleid individueel studeren (BIS) verder uit te bouwen, gaat minister Vanderpoorten inderdaad een beroep doen op de private sector. "Het afstandsleren is een sector van ons onderwijs dat zijn volle potentieel nog niet bereikt heeft. Om al die potentiële cursisten beter te bereiken, is het volgens mij nodig om samen te werken met commerciële partners die voeling hebben met dat publiek," aldus de minister.

Die privé-partners zullen investeren in nieuwe cursussen, hun eigen cursussen inbrengen of hun commerciële kennis aanwenden om BIS verder uit te bouwen. Zo ontstaat er een samenwerking tussen overheid en privé die het afstandsonderwijs op een rendabele en snelle manier uitbouwt. De overheid kan in deze samenwerking een meerwaarde betekenen via de regisserende rol die ze uitoefent binnen de nieuwe "nv BIS"

De keuze voor PPS zorgt enerzijds voor een schaalvergroting en een marktgerichte aanpak van het afstandsleren. Anderzijds zullen de verworvenheden zoals nieuwe processen, sterke cursussen en mentoring gevrijwaard kunnen worden.

De minister vindt het tevens belangrijk dat in het kader van de gunningsprocedure de private partners in hun voorstellen voldoende aandacht besteden aan een aangepast doelgroepenbeleid.

Ook BIS-online kan betrokken worden bij dit project. Geïnteresseerde kandidaten kunnen het exploitatierecht voor commerciële uitbouw van BIS-online cursussen verkrijgen.

persinfo : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten - tel. 02 553 99 11 e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---