Gemeente Stein


Mantelzorg
16-04-2004

Op donderdag 15 april jl heeft de heer Jamin de folder "wat is mantelzorg?" aan Wethouder Feij overhandigd. De heer Jamin is zelf mantelzorger.

Wat is mantelzorg
Zorgen voor een zieke partner, ouders, kinderen, buur, kennis of familielid. Deze hulp uit liefde en persoonlijke betrokkenheid wordt mantelzorg genoemd. Het begint met huishoudelijke hulp, maar vaak neemt de zorg geleidelijk toe.
Mantelzorg is voor de mantelzorger en de omgeving vaak geen keuze maar wordt gezien als vanzelfsprekend. De zorg voor een geliefde of kennis kan soms erg zwaar zijn. Mantelzorgers hebben dan ook behoefte aan ondersteuning of tijd voor zichzelf. Vrijwilligers kunnen hier een rol spelen.

Rol van de vrijwilliger
Vrijwilligers kunnen vaak een aanvulling geven op de bestaande zorg. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld:

- Het regelen van vervoer voor ziekenhuisbezoek;
- Het meegaan met de hulpbehoevende naar het ziekenhuis;
- Het gezelschap houden of het gaan wandelen met de hulpbehoevende;
- Het tijdelijk overnemen van zorgtaken.

Uitbreiding Steunpunt Vrijwilligerswerk met mantelzorg Het Steunpunt Vrijwilligerswerk legt zich nu ook toe op mantelzorg, zodat mantelzorgers ook een aanspreekpunt hebben. Er kan advies gevraagd worden over bijvoorbeeld ziektebeelden, vormen van ondersteuning, regelingen en voorzieningen etc. Antwoorden zijn niet altijd aanwezig, maar wel adressen van instanties die u hierbij kunnen helpen. Daarnaast zorgen zij voor de werving en begeleiding van vrijwilligers.

Het steunpunt is gevestigd aan de Odasingel 90 te Sittard, tel 046 4575700, email mantelzorg@piw.nl. Elke woensdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur is er een spreekuur in de mediatheek in Stein. Ook bij het zorgloket in Stein kunt u informatie krijgen over het Steunpunt Vrijwilligerswerk en Mantelzorg Westelijke Mijnstreek.