Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht
16 april 2004
Gemeente Weert voert VROM-taken matig uit

De gemeente Weert voert niet alle wettelijke taken op het terrein van wonen, ruimte en milieu goed uit. Dat is de belangrijkste conclusie van een onderzoek van de VROM-Inspectie. De inspectie heeft eind vorig jaar onderzoek gedaan naar de uitvoering van de wet- en regelgeving op het gebied van wonen, ruimte en milieu door de gemeente in 2002. Het gemeentebestuur gaat stappen ondernemen die uitzicht bieden op verbetering.

De VROM-Inspectie heeft in het onderzoek gekeken naar de manier waarop de gemeente haar taken op het gebied van wonen, ruimte en milieu uitvoert. Van de afgifte van bouw- en milieuvergunningen tot het opstellen van bestemmingsplannen. Uit het onderzoek blijkt dat Weert op het terrein van de VROM-taken nog het een en ander moet verbeteren. Zo ontbreken een integraal handhavingsbeleid, een actueel bouwbeleidsplan en een actualiseringsprogramma milieuvergunningen. Het houden van controles op verleende bouw- en sloopvergunningen en de toetsing aan het asbest-verwijderingsbesluit moet eveneens worden verbeterd. Daarnaast moet de in gang gezette inhaalslag gebruiksvergunningen zo spoedig mogelijk worden afgerond. Het is eveneens nodig dat aan het actualiseren van de bestemmingsplannen een hoge prioriteit wordt toegekend. Hetzelfde geldt voor het vaststellen van een implementatieplan Bouwstoffenbesluit. Voor de uitvoering van de handhavingstaken op het gebied van bouwen en ruimte zijn extra mensen en middelen nodig.

Maatregelen
De VROM-Inspectie heeft de uitkomsten van haar onderzoek besproken met de gemeente. Het college biedt op korte termijn een plan van aanpak met maatregelen aan. Daarnaast is de gemeente in 2003 al begonnen met een verbetertraject op een paar terreinen.

Meer info:
Download het rapport van de VROM-Inspectie (pdf, 190 KB) Dossier Handhaving (achtergrondinformatie over handhaving en de taken van de VROM-Inspectie)

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=17164 )