Koninklijke bibliotheek

Amerikaanse boeken over Nederland

Hans Brinker, or The silver skates / by Mary Mapes Dodge ; illustrated by Rudolph Mencl, 1913

Kees / book by Marian King ; illustrations by Elizabeth Enright, 1930

Wilhelmina of Holland / Elizabeth F. McCrady ; illustrations by Ninon Macknight, 1936

Holland as seen by an American / by James H. Gore ; geïllustreerd met foto's, 1903

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag heeft onlangs een bijzondere collectie boeken verworven. Deze omvat ruim driehonderd stuks uit de negentiende en twintigste eeuw. Het materiaal geeft een verrassend inzicht in de wijze waarop in Amerika de beeldvorming van Nederland heeft plaatsgevonden en nog steeds plaatsvindt. Daarbij wordt duidelijk dat het typisch Nederlandse imago, opgebouwd uit tulpen, molens, klompen en kaas in feite in de Verenigde Staten is ontstaan. De conclusie lijkt gerechtvaardigd dat dat beeld vervolgens door de Nederlanders zelf is overgenomen en geëxploiteerd, met name in de toeristenindustrie.

In Amerika bestond eind negentiende eeuw een grote belangstelling voor alles wat Hollands was, er was sprake van een heuse Holland-mania. Dit had als concrete aanleiding de viering van het 100-jarig bestaan van de Verenigde Staten in 1876. Toe ging men op zoek naar de wortels van de eigen geschiedenis. Engeland was als bakermat om verschillende redenen minder aantrekkelijk, en als vervanger kon Nederland, of liever gezegd: Holland, uitstekend dienst doen. Immers, de pilgrim fathers waren uit Leiden afkomstig, New York was door Peter Stuyvesant gesticht als Nieuw-Amsterdam en Nederland had - hoe klein ook - als een wereldmacht geheerst over de zeven zeeën. En wereldmacht worden, dat wilde men in de Verenigde Staten ook wel. Bovendien had de Hollandse onafhankelijkheidsstrijd tegen de Spanjaarden tijdens de Tachtig-jarige oorlog model gestaan voor de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog in de 18e eeuw. Kortom, er was veel interesse voor Holland en alles wat Hollands was.

Het Holland-beeld in de boeken die aan de KB zijn overgedragen is traditioneel en stereotiep, maar daarom niet minder boeiend. Aan de hand van reisverslagen, informatieve boeken, romans en dikwijls zeer fraai geïllustreerde kinderboeken is dit prachtig te demonstreren. Veel titels uit de collectie zijn nooit in het Nederlands vertaald en geheel onbekend. Aparte vermelding verdient een flink aantal edities van het beroemde verhaal over Hansje Brinker, een oorspronkelijk Amerikaans boek van een auteur die nog nooit in Nederland was geweest toen ze het schreef.

De collectie is geschonken door Hendrik Edelman. Hij werd geboren in Nederland maar emigreerde naar Amerika, waar hij werkzaam was als bibliograaf, bibliothecaris en boekwetenschapper. Hij zocht al een poos naar een goede bestemming voor zijn verzameling en meende tenslotte dat die bij de KB het best op zijn plaats zou zijn. De KB is zeer erkentelijk voor dit geschenk.

Meer informatie: Jeannette Kok 070-3140215 of Reinder Storm 070-3140561

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland