Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl


Victor Holtus
070 370 6858

4450
16.04.04

REDUCTIEVOORSTELLEN ADMINISTRATIEVE
LASTEN JUSTITIEREGELGEVING

Ingevolge de kabinetsdoelstelling om te komen tot een vermindering van de administratieve lasten voor het bedrijfsleven met een kwart ten opzichte van eind 2002, heeft minister Donner een nulmeting laten uitvoeren naar die lasten die voortkomen uit Justitieregelgeving. De minister heeft de uitkomsten van die meting, samen met voorstellen tot lastenreductie vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Resultaten nulmeting
Een extern bureau, gespecialiseerd in het berekenen van administratieve lasten, heeft in de periode september 2003-februari 2004 de 'Justitielasten'in kaart gebracht. Van de 1380 wetten, besluiten en regelingen bleken er 86 informatieverplichtingen voor het bedrijfsleven te bevatten.
De daarmee gepaard gaande administratieve lasten bedragen ongeveer 2.5 miljard euro per jaar. Het grootste deel daarvan (ongeveer 1.5 miljard euro) wordt veroorzaakt door het jaarrekeningenrecht. Het overige privaatrecht (bijvoorbeeld het voldoen aan de verplichtingen bij het oprichten en instand houden van rechtspersonen) levert ongeveer 800 miljoen euro aan lasten op. Binnen het staats- en bestuursrecht belopen de lasten circa 136 miljoen euro, onder andere voortkomend uit de Wet bescherming pesoonsgegevens en de Wet op de kansspelen. Het strafrecht kent ongeveer 473.000 euro aan lasten. De onderzochte Justitieregelgeving heeft voor ruim 64% een Europese dan wel internationale oorsprong. Voor het jaarrekeningenrecht is dat 100%.
(zie voor rapport 'Nulmeting': www.wodc.nl)

Reductiemogelijkheden
Onderzocht is hoe te komen tot een lastenreductie van 25%. Dit heeft geleid tot een overzicht van voorstellen die opgeteld tot 20% vermindering leiden. Enkele voorbeelden: mogelijkheden van elektronische communicatie ten behoeve van de algemene vergadering van aandeelhouders, vereenvoudiging van het vergunningsysteem voor particuliere beveiligingsorganisaties, vereenvoudiging van het vergunningsysteem voor kansspelen.
De grootste besparing kan gevonden worden in de uitvoering van het jaarrekeningenrecht door het invoeren van XBRL, een standaard voor administratieve software en datatransmissie tussen bedrijfsleven en overheid. De invoering van een dergelijke standaard vergt een zorgvuldige samenwerking en afstemming tussen enerzijds ondernemersorganisaties en accountancy en anderzijds de overheid. Dit zal ook investeringen vergen van het bedrijfsleven zij het dat deze kosten door afstemming op natuurlijke termijnen voor vervanging van administratieve software beperkt kunnen worden.

Europese regels
De administratieve lasten in met name het jaarrekeningenrecht en de privacywetgeving zijn grotendeels van Europese herkomst. De komende maanden zal worden verkend of mogelijkheden voor lastenverlichting in de Europese regelgeving bestaan.