Politie Gelderland-Midden

Ede - verkeersongeval N224 (vervolg)

Publicatiedatum: 16-04-2004

In aansluiting op eerdere berichtgeving over een ernstig verkeersongeval, vrijdagmiddag op de N224 in Ede nog het volgende. Uit een eerste onderzoek van de politie is komen vast te staan dat een 28-jarige automobiliste uit Utrecht vermoedelijk niet tijdig heeft kunnen stoppen voor stilstaand verkeer, dat voor het rode verkeerslicht stond te wachten. Als gevolg daarvan botste zij achterop de auto van een 56-jarige man uit Steenwijk, die op zijn beurt op twee voorgangers werd geduwd. Daarbij raakten de inzittenden van de middelste twee voertuigen, de 56-jarige Steenwijker en een 56-jarige vrouw uit Apeldoorn gewond. Zij zijn beiden naar het Gelderse Vallei ziekenhuis gebracht met respectievelijk rug- en nekletsel en borst- en nekletsel. De Utrechtse en de inzittende van de voorste auto in de rij, een 45-jarige vrouw uit Bennekom, kwamen met de schrik vrij. De Steenwijker is door de brandweer uit zijn auto bevrijd omdat hij in verband met het opgelopen letsel zo stabiel mogelijk vervoerd moest worden. Van een serieuze beknelling, waar in eerste instantie gewag van werd gemaakt, bleek uiteindelijk geen sprake. Drie auto's moesten worden afgesleept, de automobiliste uit Bennekom kon haar reis met haar eigen auto vervolgen. Gedurende de afhandeling van het ongeval was er een rijstrook gestremd. Door de politie werd het doorgaande verkeer beurtelings over een rijstrook geleid.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Project "Niets er in.. niets er uit" van start in gem Barnev
Publicatiedatum: 16-04-2004

samenwerking tegen autoinbraken

De gemeente Barneveld, politie, Staatsbosbeheer, het Geldersch Landschap, de directeur van het Speulderboshotel, de eigenaar van camping De Zanderij en de beheerder van restaurant partycentrum Edda Huzid, gaan vanaf 16 april samenwerken in het preventieproject "Niets er in, niets er uit". Een project dat erop is gericht het aantal diefstallen uit auto"s terug te dringen.

Met een gerust hart je auto parkeren, op slot doen en dan op pad gaan. Dat moet eigenlijk de gewoonste zaak van de wereld zijn. Maar het gebeurt nog te vaak dat auto"s worden opengebroken en dieven er met kostbare spullen vandoor gaan. Ook in de gemeente Barneveld komt het openbreken van auto"s vaak voor. In 2002 vond dit plaats bij 353 auto"s en in 2003 bij 340 auto"s. Een drietal plaatsen springen er voor de gemeente Barneveld uit.


1. het gebied Hunnenweg/Hoge Boeschoterweg in Voorthuizen (50 aangiften diefstal uit auto"s in 2003)

2. het buitengebied van Kootwijk (33 aangiften diefstal uit auto"s in 2003)

3. het buitengebied van Garderen (16 aangiften diefstal uit auto"s in 2003)
Niet iedereen doet aangifte dus het werkelijk aantal diefstallen is vermoedelijk nog hoger.

Samenwerking tegen autoinbraak
Om het aantal auto-inbraken terug te dringen, starten de genoemde instanties samen het preventieproject. De samenwerking is de kracht van dit project. Vooral in het vakantieseizoen zijn auto"s het doelwit van criminelen. Daarom start het project op 16 april met een gezamenlijke startbijeenkomst in restaurant partycentrum Edda Huzid in Voorthuizen waarbij burgemeester Burgering een attentiebord onthult. Het project duurt tot 25 oktober van dit jaar.

De activiteiten
Tijdens de projectduur zijn er diverse activiteiten gepland waarbij iedere instantie een rol vervuld.

Attentieborden
Op een aantal plaatsen in de gemeente worden nieuwe attentieborden worden geplaatst met daarop de tekst: Niets erin. Niets er uit. Deze borden worden door de gemeente geplaatst op gemeentegrond en door de deelnemende bedrijven op eigen terrein. De borden worden door de gemeente geplaatst aan het begin en het einde van de Heetweg en aan het begin van de Houtvester van "t Hofweg in Kootwijk, aan het begin en het einde van de Hoge Boeschoterweg in Voorthuizen en halverwege de Hunnenweg in Voorthuizen. De deelnemende bedrijven plaatsen borden op hun parkeerterreinen.

Extra surveillances door toezichthouders
Tijdens de projectperiode wordt er extra gesurveilleerd door de gemeentelijk toezichthouders op die plaatsen, welke tot het publieke domein behoren. De toezichthouders zullen de geparkeerd staande auto"s controleren en deze voorzien van een flyer. Tevens zullen de toezichthouders bijhouden, hoeveel auto"s afgesloten waren zonder zichtbare buit en hoeveel auto"s niet aan dit criteria voldeden. Daarnaast zal er ook extra toezicht zijn door personeel van het Geldersch Landschap, Staatsbosbeheer en de politie.

Goede aanduiding parkeerplaatsen
Staatsbosbeheer zal de daarvoor in aanmerking komende parkeerplaatsen buiten Kootwijk voorzien van een goede aanduiding, zodat voor automobilisten duidelijk wordt, op welke plaats zij geparkeerd staan. Mocht er dan een aangifte moeten worden gedaan, kan de goede pleegplaats in de aangifte worden opgenomen.

Attendering automobilisten met folders en posters De genoemde bedrijven zullen hun gasten middels folders en posters attenderen op het risico wat zij lopen op hun parkeerterrein. Ook zal
-mocht er een auto worden opengebroken- de mogelijkheid tot het doen van aangifte ter plaatse worden uitgebreid. De gebiedsagent zal de genoemde bedrijven voorzien van concept-aangiften.

Gratis preventieadvies
De politie biedt de genoemde bedrijven de mogelijkheid, om een gratis preventieadvies te ontvangen. Een politieman zal dan de parkeerterreinen inspecteren en adviezen geven om deze (extra) te beveiligen.

Afronden met evaluatie
Het project wordt afgerond met een evaluatie. De evaluatie met de betrokken deelnemers gebeurt op 25 oktober 2004. De politie houdt maandelijks cijfers bij over het aantal binnengekomen aangiften. Na afloop van het project stelt zij de totaalcijfers over deze periode in 2004 beschikbaar. De beleidsmedewerker integrale veiligheid van de gemeente maakt een evaluatieverslag.

Barneveld, april 2004

Noot aan de redactie:
U bent van harte welkom op de startbijeenkomst in Voorthuizen, vrijdag 16 april 2004 om 15.00 uur bij restaurant partycentrum Edda Huzid aan de Hunnenweg te Voorthuizen.

Voor meer informatie kunt u overleggen met twee deelnemers aan dit convenant:
Voor de politie op 0318 - 688 221 (met Harry Munniksma; communicatie adviseur district West-Veluwe Vallei)
Voor de gemeente Barneveld op 0342-495911 (met Dirk Klein, beleidsmedewerker Integrale Veiligheid)

---