Dienstenbond CNV

Jongeren meer solidair met ouderen dan ouderen onder elkaar 16-04-2004

Help, de grijze golf komt eraan! En jongeren zijn steeds minder bereid te betalen voor een goed pensioen van de oudere generatie. Dat is althans het beeld dat vaak heerst. "Dat blijkt in de praktijk mee te vallen", vertelt CNV-onderzoekster Yvonne van Brummelen. " Het gaat gedeeltelijk op voor de groep van 15 tot 30 jaar. Maar van de generaties daarna - dus ook de groep van 31 tot 40 jaar die zelf nog niet weet welke mogelijkheden zij later hebben om eventueel eerder te stoppen met werken - heeft de meerderheid er geen moeite mee hiervoor wél te betalen."

Met de solidariteit tussen generaties lijkt het dus wel los te lopen. Van Brummelen: "Veel opvallender is, dat binnen generaties die solidariteit veel minder is. Hier is bijna nooit aandacht voor. Maar dat 'rijkere' gepensioneerden niet echt warmlopen voor het idee om wat af te dragen ten bate van hun armere leeftijdgenoten, vind ik opmerkelijk. Daar moet naar mijn idee meer aandacht voor komen. Want solidariteit tussen jong en oud en tussen rijk en arm is het fundament onder ons pensioenstelsel."

Van Brummelen deed in opdracht van de CNV-bonden onderzoek naar de mening van CNV-leden over pensioen en aanverwante solidariteit. Per bond zijn 150 mensen bevraagd: 75 werkenden, 75 post-actieven. Van Brummelen: "Voor die verdeling is bewust gekozen, omdat we vooral meer wilden weten over die solidariteit tussen generaties. Wat uit het onderzoek blijkt is dat je wel verschillen ziet in antwoorden op de specifieke vraag of jonge werknemers verplicht mee moeten betalen aan regelingen, zoals bijvoorbeeld prepensioen, waar ze zelf waarschijnlijk niet van mee kunnen profiteren. Door de groep 15-30 jaar wordt hier vaker ontkennend op geantwoord (55 procent) dan het gemiddelde (34 procent). Toch is die 55 procent niet zo'n heel grote meerderheid als je zou verwachten."

De vraag die daarentegen wel onverwachte resultaten opleverde was: Hoe zou u er tegenover staan als 65-plussers met een goed pensioen een extra solidariteitsheffing betalen voor mensen die alleen van een AOW moeten rondkomen? Van Brummelen: "Gemiddeld genomen reageerde hier 37 procent (zeer) negatief op. Maar wat opvallend is, is dat onder de 15-30 jarigen 26 procent negatief was, en de grootste anti-groep bij 51-60 jaar zit, met 42 procent." CNV-leden vullen tekorten voor de oudedagsvoorziening liever aan met belastinggeld of door de AOW-premie te verhogen, dan dat ze kiezen voor een solidariteitsheffing. "Het lijkt me dat er in ieder geval wel extra aandacht moet komen voor de solidariteit binnen generaties. Ook gezien de huidige discussie over Vut, Prepensioen en Levensloop. Daar komt het ook aan op solidariteit: tussen jong en oud én tussen hogere en lagere inkomens. Ons hele stelsel is natuurlijk op solidariteit gebaseerd. Als dat wegvalt, vallen de fundamenten weg. En dat is iets wat heel serieus moet worden genomen."

Overige opvallende resultaten:

* Voor 73 procent van de gepensioneerden is hun pensioen toereikend is om het oude leefpatroon voort te zetten.
*
Voor 18 procent geldt dit ten delen en voor 7 procent is het niet voldoende.

* 79 procent van de respondenten maakt zich geen zorgen over de financiële situatie na de pensionering.

* 51 procent van de respondenten daarentegen verwacht dat het pensioen 'waarschijnlijk wel voldoende' is, 22 procent weet dat nog zo net niet.

* In de leeftijdscategorie 61-65 wordt er met 42 procent minder reikhalzend naar het pensioen uitgekeken dan in de groep 51-60 jaar (52 procent)