Provincie Overijssel

Overijssels verzetsmonument naar oorspronkelijk ontwerp herbouwd

Vanaf de Markelose berg laten oorlogsslachtoffers hun stem horen tegen dictatuur, onrecht en onmenselijkheid. De heer Blom van de Stichting Verztesmonument zegt het mooi. Vanmiddag om 16.00 uur wordt in het provinciehuis een tentoonstelling over het gereconstrueerde Overijsselse verzetsmonument geopend. De expositie laat goed zien hoe de reconstructie van het Monument in Markelo in zijn werk ging.

Het Overijsselse Verztsmonument op de Markelose Berg Het Overijsselse verzetsmonument heeft een eenvoudige vorm. De muurvlakken vermelden de namen van de gevallen als de bladzijden van een boek. Bijna 500 namen van mannen, vrouwen en kinderen staan erop. De drie beelden van het monument vormen 'de wacht' bij deze namen, en symboliseren de gemeenschap van het verzet.

Verzet
Al in 1946 werd het inititiatief genomen voor een monument ter nagedachtenis aan de gevallen verzetsstrijders in Overijseel. Op een centraal punt in de provincie zou het moeten staan. Het duurde nog tot 1953 voor tienamlig Commissaris van de Koningin Ridder de Vanderschure het beeld van Titus Leeser onthulde. Tegelijkertijd droeg hij het beheer ervan over aan de gemeente Markelo.

Werkzzamheden aan de middenzuil van het monument Aan het einde van de vorige keer verkeerde het monument in zeer slechte staat. Met hulp van de provincie Overijssel is het echter nu een gereconstrueerde versie van het oorspronkelijke monument gemaakt, dat volgende week opgeleverd wordt.

Tentoonstelling
De tentoonstelling in Zwolle geeft aan de hand van historisch materiaal een goed overzicht van de geschiedenis van het monument. Gedeputeerde Kristen opende de tentoonstelling (download zijn toespraak onderaan dit artikel), die nog tot en met 7 mei te bezichtigen is, op werkdagen van 9 tot 17 uur.

Op 4 mei vindt er de gebruikelijke herdenking dus weer plaats op de Markelose Berg. RTV Oost zendt de herdenking zoals gebruikelijk live uit.
Open Kristen-verzetsmonument-160404.doc Kristen-verzetsmonument-160404.doc

© 2004 Provincie Overijssel