Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Centrale organisatie Werk en Inkomen Naritaweg 1

Postbus 58191 1040 HD Amsterdam De Staatssecretaris van Sociale Zaken en
Tel 020-7515000 Werkgelegenheid
De heer drs. M. Rutte Fax 020-7515099 Postbus 90801 www.cwinet.nl 2509 LV Den Haag

Kenmerk: Contactpersoon: Datum: CWI/2004/2239 L.J.A. van Amersfoort 16 april 2004 Uw kenmerk: Doorkiesnummer: Direct faxnummer: 079 - 3601412 079 - 3601419

Betreft:
MOE-landen en aanwijzing sectoren/beroepsgroepen

Geachte heer Rutte,

Door het kabinet is het besluit genomen dat tot 1 mei 2006 in beginsel de toets op aanwezigheid van prioriteitgenietend aanbod wordt gehandhaafd voor werknemers uit de Midden- en Oost-Europese landen voor die sectoren of beroepen waar verdringing dreigt. In sectoren of beroepen waarvan gebleken is dat er een tekort is aan geschikt of beschikbaar prioriteitgenietend aanbod, terwijl naar verwachting in de nieuwe lidstaten wel arbeidsaanbod beschikbaar is, zullen werkgevers geen eigen wervingsinspanningen behoeven te verrichten in Nederland en de huidige EU lidstaten en zal CWI aan deze werkgevers ontheffing geven van de verplichting om vijf weken voor de aanvraag van een tewerkstellingsvergunning de vacature te melden bij CWI.

Door uw departement is een uitwerking gemaakt van de procedure en de criteria waaraan getoetst wordt of in bepaalde sectoren/beroepen onvoldoende
prioriteitgenietend aanbod beschikbaar is. Deze hebben betrekking op indicatoren om aan te tonen dat er onvoldoende geschikt en beschikbaar prioriteitgenietend arbeidsaanbod voor de vraag naar arbeid in de desbetreffende beroepsgroep/sector is en prognoses waaruit blijkt dat binnen een redelijke termijn geen geschikt en beschikbaar prioriteitgenietend arbeidsaanbod beschikbaar komt.
CWI heeft u laten weten zich te kunnen vinden in deze procedure en criteria zoals deze worden opgenomen in de Uitvoeringsregels Wet arbeid vreemdelingen behorende bij het Delegatie en Uitvoeringsbesluit Wet arbeid vreemdelingen.

CWI heeft op basis van de criteria onderzocht voor welke sectoren/beroepen er onvoldoende prioriteit genietend aanbod is en derhalve in aanmerking komen voor een vrijstelling van de individuele arbeidsmarkttoets. Ook zijn hierbij betrokken de contacten

met gemeenten en signalen van en overleggen met sociale partners.
Conform afspraak bericht ik u hierbij welke beroepsgroepen/functies per 1 mei 2004 worden aangewezen.

Het betreft de volgende beroepsgroepen/functies:

- Internationaal transport: internationale chauffeurs

- Binnenvaart: matroos en stuurman

- Zorgsector: OK-assistent, radiotherapeutisch laborant en radiodiagnostisch laborant.

- Slachtsector/Vleesverwerkende industrie: uitbeners en slachters

De vrijstelling zal gelden voor drie maanden en gaat in op 1 mei 2004. CWI zal deze aanwijzing opnemen in de Beleidsregels CWI inzake uitvoering Wet arbeid vreemdelingen en publiceren in de Staatscourant. De vrijstelling van de toetsing aan prioriteitgenietend aanbod en de verplichte vacaturemelding kan CWI telkens voor een periode van drie maanden verlengen. CWI zal dit tijdig publiceren.
Ook zal CWI de werkgeversorganisaties informeren over het besluit tot vrijstelling.

Ten behoeve van het verrichten van seizoenswerkzaamheden in de land- en tuinbouw sector zijn inmiddels in het eerste kwartaal van dit jaar 1558
tewerkstellingsvergunningen door CWI verleend. De voor de periode tot 1 mei 2004 ingediende vacatures c.q. aanvragen TWV zullen binnen de lopende afspraken van het CWI/LTO-project worden afgehandeld.
De sector verwacht voor de periode vanaf 1 mei 2004 nog zo'n 7500 vacatures aan te melden.
Tegenover deze vacatures staat de verwachting dat het aanbod in de komende tijd zal toenemen, zowel door de opgelopen werkloosheid als door de per 1 januari 2004 in werking getreden Wet werk en bijstand (WWB). Bij de WWB zal de grotere financiële verantwoordelijkheid, de wijziging van het begrip passende arbeid in algemeen geaccepteerde arbeid en het maatregelenbeleid van de gemeenten zorgen voor een toename van het aanbod. De verwachting is dat het aanbod van arbeidskrachten door de WWB structureel zal toenemen maar dat dit extra aanbod voor de periode vanaf 1 mei 2004 vooralsnog waarschijnlijk niet zal kunnen voorkomen dat er tekorten aan arbeidskrachten zullen zijn.
Overwegende dat de gezamenlijke aanpak van CWI en de sector tot nu toe goed heeft gewerkt (tijdige vervulling van vacatures) en het naar verwachting groeiend aanbod aan arbeidskrachten heeft CWI besloten seizoenswerkzaamheden binnen de sector land- en tuinbouw niet aan te wijzen voor een vrijstelling doch erop in te zetten de sector verder te faciliteren door de procedure te vereenvoudigen en te versnellen. CWI heeft tevens een speciaal bemiddelingsteam in het leven geroepen om het potentieel aanbod aan arbeidskrachten te screenen op inzetbaarheid en motivatie.

CWI zal zich in overleg met de sector inzetten voor een snelle vervulling van de vacatures. Problemen om te voorzien in voldoende personeel behoeven zich hierdoor landelijk Centrale organisatie Werk en Inkomen CWI/2004/2239 2

niet voor te doen. CWI wil hiervoor het project seizoensarbeid met de land- en tuinbouwsector voortzetten. Hierbij zullen binnen dit kader met de sector afspraken worden gemaakt om de huidige procedures te versnellen: door het achterwege laten van de verplichte wervingsinspanningen binnen de EU (Eures), het achterwege laten van de verplichte inschakeling van uitzendbureaus en door de afhandeling van de aanvragen tewerkstellingsvergunningen door CWI van 5 weken terug te brengen tot 2 weken, kan de totale procedure voor de aanvragen seizoensarbeid in de land- en tuinbouwsector binnen 7 weken worden afgerond.
Vervolgens kan ­ in het samenspel tussen gemeenten, LTO en CWI worden gewerkt aan het neerzetten van een praktijk waarbij de sector geleidelijk minder afhankelijk zal worden van toestroom van werknemers buiten het prioritaire aanbod om.

Hoogachtend,

Centrale organisatie werk en inkomen,
namens deze

Drs. R. de Groot
Voorzitter Raad van Bestuur

landelijk Centrale organisatie Werk en Inkomen CWI/2004/2239 3