CDA

CDA
16-04-04
Verhagen: Nationale Veiligheidsraad instellen bij de strijd tegen terrorisme

Maxime Verhagen heeft tijdens het debat over terrorisme opgeroepen tot alertheid.

De Kamer heeft deze week gedebateerd over terrorisme en extra maatregelen naar aanleiding van de aanslagen in Madrid. Naast zijn oproep tot alertheid heeft Verhagen voorstellen gedaan die bijdragen aan het voorkomen van aanslagen. De aanslagen in Madrid zijn een nieuw bewijs van de kwetsbaarheid van onze samenlevingen. Terroristen zeggen dat ze in oorlog zijn met ons. Die boodschap moeten we beantwoorden, hard en effectief, aldus Verhagen.

De fractievoorzitter van het CDA heeft in het debat onderstreept het voorkomen van terroristische aanslagen de belangrijkste prioriteit moet zijn. Verhagen: De kans dat een aanslag in Nederland plaatsvindt, moet zo klein mogelijk worden gemaakt. Dit is de belangrijkste opdracht aan de politiek.' Terroristische netwerken moeten in Nederland niet langer vrij baan krijgen. Het kabinet maakt in dat kader nu een goede analyse van de dreiging en kondigt ook terecht maatregelen aan. Tegelijkertijd bekruipt ons het gevoel dat er al veel eerder meer had gekund. Moet er eerst iets verschrikkelijks gebeuren wil Nederland over zijn eigen schaduw heen springen en beseffen dat we ons niet op een eiland bevinden.'

Verhagen pleitte in het debat voor het zo snel mogelijk toelaten van AIVD-bewijsmateriaal in de rechtszaal. Het kan niet zo zijn dat personen waarover sterke aanwijzingen bij de AIVD bestaan op vrije voeten worden gesteld omdat de informatie niet door de rechter gebruikt mag worden als zelfstandig bewijsmateriaal. Het is tijd om hierop als wetgever door te pakken, aldus Verhagen.

Daarnaast pleitte Verhagen namens het CDA voor het instellen van een Nationale Veiligheidsraad. Voor de strijd tegen terrorisme is het nodig om te komen tot een nationale autoriteit met ministeriele coördinatie. Dit moet de vorm krijgen van een Nationale Veiligheidsraad onder leiding van de Minister-president. De premier moet dwingende aanwijzingen kunnen geven aan de andere ministers, dan is er echt sprake van centrale leiding in het geval van crisis , aldus Verhagen.

Ook zal moeten worden ingezet op veel meer Europese samenwerking bij het verzamelen van inlichtingen en het uitwisselen van informatie. Verhagen: Het is niet acceptabel dat informatie in Europa niet automatisch gedeeld wordt. Nederland dient hierin alle terughoudendheid achter zich te laten en hierin desnoods het voortouw te gaan nemen.