CDA

CDA
16-04-04
Ferrier: Stabiliteit draagt bij aan effectieve
ontwikkelingssamenwerking

Het CDA is van mening dat hulp pas gedijt wanneer in ontwikkelingslanden vrede en veiligheid zijn gegarandeerd. In de Kamer is deze week met minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking gesproken over verruiming van de ODA (Official Development Assistance, officiele ontwikkelingshulp) criteria voor vrede- en veiligheidsactiviteiten.

In dit debat stond de vraag centraal of het stabiliseren van een arm land dat wordt verscheurd door conflicten, beschouwd kan worden als ontwikkelingshulp. Sinds Afghanistan en Irak is de discussie over het onderbrengen van uitgaven voor vrede en veiligheid onder de ODA norm opnieuw opgelaaid.

Het CDA hecht nog steeds aan de 0,8% norm voor
ontwikkelingssamenwerking. Tijdens het debat onderschreef CDA woordvoerder Ferrier dan ook de mening van de Minister dat activiteiten van militairen die ontwikkelingsrelevant zijn uit het OS budget moeten kunnen worden betaald. Het CDA is van mening dat hulp pas gedijt wanneer in ontwikkelingslanden vrede en veiligheid zijn gegarandeerd. De Minister gaf tijdens het debat aan geen crisisbeheersingsoperaties te willen betalen uit het OS budget, maar slechts activiteiten die ontwikkelingsrelevant zijn.

Ferrier: 'Tijdens het debat heb ik aangegeven dat onderdelen van crisisbeheersingsoperaties die ontwikkelingsrelevant zijn als ODA geregistreerd moeten kunnen worden.' De OESO-DAC criteria moeten een duidelijk en onafhankelijk kader kunnen blijven. 'Daarom is het goed dat de ODA criteria van tijd tot tijd tegen het licht worden gehouden', aldus CDA woordvoerder Katleen Ferrier.

Komende donderdag en vrijdag vergaderen de ministers van Ontwikkelinssamenwerking van de rijkste industrielanden (OESO-landen) in Parijs over het onderwerp.