TRENDBOX BV

Sport en sporters essentieel voor ontwikkeling normen en waard

Wie dacht dat we het normen en waardendebat wel een beetje achter ons hadden gelaten komt bedrogen uit. Met Beckhamgate en voetballers die na hun sportieve plichten door toeschouwers worden aangevallen op De Toekomst blijft het actueel. Sport is volgens de Nederlandse man essentieel voor de ontwikkeling van normen en waarden bij de jeugd. Dit blijkt uit 'Mannen & hun Sport', onderdeel van een reeks onderzoeken die Trendbox uitvoert in opdracht van het Kenniscentrum van Sanoma Men's Magazines onder ruim 1.100 mannen per keer.

Sleets is de term 'normen en waarden' nog steeds niet. In de Tweede Kamer wordt er over vergaderd, op de werkvloer wordt erover gediscussieerd en scholen krijgen extra budget voor lessen over dit onderwerp. Wie de jeugd heeft, heeft immers de toekomst. Uit het onderzoek 'Mannen & hun Sport' dat Trendbox heeft uitgevoerd in opdracht van het Kenniscentrum van Sanoma Men's Magazines blijkt dat sport hierin een belangrijke rol kan vervullen. Ruim tachtig procent van de Nederlandse mannen is van mening dat sport essentieel is om kinderen normen en waarden bij te brengen.

Belangrijk is wel dat sporters hierin zelf het goede voorbeeld geven door zich niet te misdragen (mee eens: 93%). Sporters die zelf vechtend of scheldend over het veld rollen geven duidelijk een verkeerd signaal af. Hetzelfde geldt voor geweld op de tribunes van voetbalwedstrijden. Vrijwel alle mannen geven aan dat dit gedrag absoluut niet bij de Nederlandse maatschappij hoort, en dat het hier een maatschappelijk probleem betreft dat ten koste van alles opgelost moet worden.

Integratie is eveneens een kwestie die duidelijk op de Nederlandse agenda staat. Dat wederzijds begrip een belangrijk onderdeel van integratie vormt, daarover zijn velen het wel eens. Ook hier kan sport een belangrijke rol spelen. Sport bevordert het begrip tussen verschillende bevolkingsgroepen in Nederland volgens bijna vier op de vijf (79%) van de Nederlandse mannen. Daarbij gaat het dan met name om teamsporten. Tegelijkertijd zien we in Nederland een trend van minder sporten in clubverband. Sportte in 1993 nog 32% van alle Nederlanders (mannen en vrouwen) van 16 jaar en ouder wekelijks in clubverband, in 2003 was dit gedaald naar 24%. In dezelfde periode steeg het percentage Nederlanders dat wekelijks een fitnessclub bezoekt van 10% naar 17% (bron: Trendbox Life & Living). Kijkend naar de groei in individuele sportparticipatie en de dalende trend in sporten in clubverband is duidelijk, dat de maatschappelijke functie van sport onder druk komt te staan.

Zoals gebruikelijk wijst de vinger dan al snel in de richting van de overheid: niet de topsport verdient extra steun, maar juist de amateur- en recreatieve sport. Want als sport dan verbroedert, kunnen we maar beter die jonge mannen zelf in korte broekjes het gras opsturen. Om daar hopelijk zelf het goede voorbeeld te gaan geven.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Sanoma Men's Magazines
tel: 020 - 751 8354 / 06 - 53175341
Willem-Albert Bol
w.bol@smm.nl

of

Trendbox
tel: 020 - 669 44 14 / 06 - 20366498
Fred Schipper
fred.schipper@trendbox.nl

16 apr 04 16:16