Politie Zaanstreek-waterland


APRIL-04
LOC: WESTZAAN, BURG VERSTEGENSTRAAT

Aangehouden inbrekers bekennen 11 zaken

De op 6 april op heterdaad aangehouden inbrekers hebben inmiddels hun betrokkenheid bekend bij 11 inbraken en diefstallen. Zij bekenden in diezelfde nacht gepoogd te hebben in te breken in een woning aan de Burg Verstegenstraat. In een andere woning in die straat lukte dat wel. Ook op de Middel in Westzaan braken zij een woning open. Daaruit stalen zij onder andere de autosleutels en namen de bijbehorende auto weg. Ook braken zij twee auto's open. Tijdens de verhoren bekenden zij in maart en april nog drie woninginbraken in Wormer en Zaandijk te hebben gepleegd alsmede een autokraak in Wormerveer een inbraak in een schuur in Wormer en de diefstal van een motor vorig jaar in Zaandam. De buit bestond uit geld, bankpassen, mobiele telefoons, beeld- en geluidsapparatuur, autoradio's en hands-freesets. Het grootste deel van de buit is terecht.

15-APR-04
LOC: PURMEREND

Slachtoffer van gijzeling wordt verdachte

De gijzeling van een 45-jarige Purmerender afgelopen woensdagavond in Amsterdam, was het gevolg van een ripdeal waar het slachtoffer bij betrokken was. Hij maakte deel uit van een groepje van drie daders, die in een woning in Amsterdam verdovende middelen afnamen van een drugsdealer. Dit gebeurde onder bedreiging van een vuurwapen. Twee daders konden daarna wegvluchten, maar het latere slachtoffer niet. Vervolgens werd hij onder bedreiging van een mes en later met een vuurwapen gegijzeld door de zeven later die nacht in Purmerend aangehouden verdachten. Hij werd overgebracht naar een andere woning in Amsterdam en daar door de verdachten mishandeld, met tie-ribs geboeid en met tape afgeplakt. In de veronderstelling daar geld te vinden is men in het begin van de nacht met vier auto's, waaronder de auto van het slachtoffer, naar diens woonadres gereden. Daar zag het slachtoffer kans de politie te waarschuwen. De verdachten vluchtten vervolgens in drie auto's, die allen klem gereden konden worden. In één van de auto's werden soortgelijke tie-ribs en tape aangetroffen, als mede een doorgeladen vuurwapen. In de andere auto's werden eigendommen van het slachtoffer gevonden. Alle verdachten werden hedenochtend voorgeleid aan de officier van justitie en zitten nog vast. Hoewel de meeste strafbare feiten in Amsterdam zijn gepleegd, zal het verdere onderzoek door de centrale recherche van de politieregio Zaanstreek-Waterland worden verricht.

13:33 15-APR-04
LOC: KROMMENIE, MERCURIUSSTRAAT

Dure apparatuur uit auto gestolen na inbraak in garage

Bij een inbraak in een garage afgelopen nacht heeft men geluid-, beeld- en navigatieapparatuur uit een daar ter reparatie gestalde auto gestolen. De waarde van de apparatuur loopt in de duizenden Euro's. Men kwam de garage binnen door een raam van de werkplaats te forceren. Vervolgens heeft men een ruit van de afgesloten auto ingeslagen en het alarm daarvan onklaar gemaakt. De apparatuur werd netjes gedemonteerd, waarvoor men ook nog een stoel uit de auto moest halen. Waarom het alarm van het garagebedrijf niet heeft gewerkt wordt onderzocht.

04:54 16-APR-04
LOC: KOOG AAN DE ZAAN, RAADHUISSTRAAT

Verdachte aangehouden voor ingooien winkelruiten

De politie heeft afgelopen nacht een 36-jarige man zonder vaste woonplaats aangehouden op verdenking van het ingooien van winkelruiten. In de Raadhuisstraat werd een winkelruit met een baksteen ingegooid. Een surveillance-eenheid was zeer snel ter plaatse en trof in de onmiddellijke omgeving de hen bekende verdachte aan. Hij werd aangehouden en ingesloten. Eerder op de avond werden op soortgelijke wijze in de Savornin Lohmanstraat en de Peperstraat in Zaandam winkelruiten ingegooid. Ook toen werd de aangehouden man in de omgeving aangetroffen. Onderzocht wordt of de verdachte ook bij deze vernielingen is betrokken.

07:15 16-APR-04
LOC: EDAM, AMBACHTSTRAAT
Kluis en geld gestolen bij bedrijfsinbraak
Bij een inbraak in een bedrijf werden een kluis, een digitale camera en een geldbedrag gestolen. Men kwam het pand binnen door de deur van een personeelsingang te forceren. Men heeft het hele pand doorzocht. Diverse laden en kasten en een geldkluisje werden opengebroken. De grote kluis heeft men met een steekwagen en de lift naar een zijuitgang gebracht. De inhoud van de kluis is nog onbekend. Het pand is beveiligd, maar het alarm is niet in werking getreden. Het falen van het alarm wordt onderzocht.

07:40 16-APR-04
LOC: ZAANDAM, VERMILJOENWEG
Computers gestolen uit bibliotheek
In de afgelopen nacht werden vier computers gestolen uit een bibliotheek. Men kwam het pand binnen door twee grote ruiten aan de zijde van de Panneroodstraat te vernielen. Men heeft de bekabeling van de computers losgetrokken en het pand vermoedelijk ook weer via de vernielde ruiten verlaten. Twee andere computers liet men ongemoeid.

08:20 16-APR-04
LOC: ZAANDAM, K KANSTRAAT
Automobilist gaat toch rijden na invordering rijbewijs
Surveillerende agenten zagen, dat een 28-jarige automobilist uit Zaandam toch weer ging rijden, terwijl zijn rijbewijs was ingevorderd. De man was 's nachts gecontroleerd en daarbij bleek hij teveel te hebben gedronken. Hij blies 580 ug/l, ruim twee en half maal zoveel als is toegestaan, waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd. De man werd nu opnieuw aangehouden en verhoord. Er zal een proces-verbaal tegen hem worden opgemaakt.

11:29 16-APR-04
LOC: ZAANDAM, WIBAUTSTRAAT
Man aangehouden wegens belediging
Een 21-jarige man uit Zaandam werd door de politie aangehouden, nadat hij agenten herhaaldelijk had beledigd. De man was in zijn auto staande gehouden, omdat hij geen gordel droeg. Toen hij daarvoor werd bekeurd werd de man boos, begon de agenten uit te schelden en wenste hen dodelijke ziektes toe. Ook na waarschuwingen stopte hij daar niet mee. Tegen de man wordt een proces-verbaal opgemaakt.

13:37 16-APR-04
LOC: ZAANDAM, PLATAANLAAN
Vermoedelijk XTC laboratorium ontdekt
Bij een inval trof de politie in een schuur achter een woning een vermoedelijk XTC laboratorium aan. Er was een drukvat aanwezig en diverse chemicaliën, die wijzen op de productie van XTC. Vanwege de aanwezige gevaarlijke stoffen heeft de politie de onmiddellijke omgeving van de woning afgezet en de brandweer gewaarschuwd. De politie kwam het laboratorium op het spoor gedurende een voorafgaand onderzoek. Dit onderzoek en de ontruiming van het laboratorium is nog in volle gang, zodat verdere gegevens op dit moment nog niet verstrekt kunnen worden.


---- --