Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
16 april 2004

NAAR EEN BRUIKBARE RECHTSORDE

De ministerraad heeft op voorstel van minister Donner ingestemd met de beleidsnota `Bruikbare rechtsorde'. In deze nota wordt een analyse gemaakt van de oorzaken van de regelgroei en de regeldruk in ons land en wordt aangegeven wat daar aan gedaan kan worden. De problematiek en mogelijke oplossingen raken de wet- en regelgeving van alle departementen. De nota is aangekondigd in de begroting 2004 van het ministerie van Justitie, in het programma `Andere Overheid' en in de nota `Rechtstaat en rechtsorde'.

Het kabinet wil de verhouding tussen overheid en samenleving verbeteren door onder meer de regeldruk te verminderen. Daarbij gaat het niet om het beperken van de regels zonder meer, maar om een principiële aanpak waarbij de verantwoordelijkheden tussen overheid en burgers anders worden geregeld. Burgers moeten in de gelegenheid worden gesteld om hun problemen zo veel mogelijk zelf op te lossen.

De primaire taak van de wetgever is het scheppen van maatschappelijke infrastructuren die het samenleven van burgers mogelijk maken. Voorschriften die dit onderlinge verkeer regelen zullen niet direct als belastend worden ervaren. Maar burgers ervaren ook overregulering. Daarom zal onderzocht worden in hoeverre wetgevingscomplexen (stelsels), die uitgaan van gedragsvoorschriften, vervangen kunnen worden door wetgeving die vooral het onderlinge verkeer tussen burgers ordent. Daartoe is een programma opgesteld waarin op concrete terreinen nieuwe reguleringsconcepten worden ontwikkeld.

Met het ontwikkelen van nieuwe wetgevingsconcepten is een begin gemaakt in de projecten `Zorgplichten', `Nieuwe toezichtinstrumenten' en `Doorlichting ministeriele regelingen'. In overleg met de vakdepartementen, de toezichthouders en maatschappelijke organisaties zullen binnen afzienbare tijd enkele nieuwe projecten worden gestart. Het betreft onder meer uitbreiding van zorgplichten voor inrichtingen krachtens de Wet milieubeheer, andere vormen van toezicht en zorgplichten in de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren, het ontwikkelen van alternatieve toezicht- en handhavingsarrangementen voor de Schepenwet en onderzoek of de Wet melding ongebruikelijke transacties en de Wet identificatie dienstverlening geïntegreerd kunnen worden in een nieuwe anti- witwaswet.

De nieuwe projecten zullen nog voor de zomer van 2004 starten en moeten voor de zomer van 2005 tot beslissingen kunnen leiden.

RVD, 15.04.2004