Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Defensie

Persbericht ministerraad
16 april 2004

NIEUW OPERATIEPLAN ISAF AFGHANISTAN

Het kabinet heeft op voorstel van minister Kamp van Defensie ingestemd met een nieuw operatieplan van de NAVO voor de International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan ter ondersteuning van de Afghaanse interim regering. Nederland neemt sinds het begin van deze maand met Apache-helikopters deel aan de operatie ISAF in Afghanistan. Zes Apache gevechtshelikopters van de Koninklijke Luchtmacht zijn ter beschikking gesteld aan de NAVO-commandant van ISAF. Het ongeveer 135 militairen tellende helikopterdetachement is voor een half jaar uitgezonden en is gestationeerd op het vliegveld van Kabul.

Met resolutie 1510 van de VN-veiligheidsraad van oktober 2003 heeft ISAF het mandaat gekregen niet alleen in Kabul, maar in geheel Afghanistan de Afghaanse overgangsregering te assisteren bij het handhaven van de veiligheid. Dit is uitgewerkt en vastgelegd in een nieuw en onlangs goedgekeurd operatieplan van de NAVO. Het operatiegebied van ISAF zal in fases worden vergroot. In het vergrote gebied zullen door ISAF zogenoemde Provincial Reconstruction Teams (PRT´s) worden gevestigd waarmee een belangrijke bijdrage kan worden geleverd aan het vergroten van de veiligheid en stabiliteit in dat land. De wenselijkheid en mogelijkheid van Nederlandse deelname aan deze PRT´s is nog onderwerp van studie.

Voor de Nederlandse helikopterinzet kan in de loop van de uitzending het operatiegebied van Kabul en omstreken worden vergroot. De Chef Defensiestaf zal, onder verantwoordelijkheid van de minister van Defensie, bij elke uitbreiding toetsen of de inzet in het toegevoegde operatiegebied ook verantwoord is. Door het nieuwe operatieplan zal het takenpakket van de Apache-helikopters, afgezien van het grotere operatiegebied, verder nauwelijks veranderen.

Overigens is begin deze maand in Berlijn een succesvolle internationale donorconferentie over Afghanistan gehouden waar voor de komende jaren een bedrag van ruim 8 miljard dollar aan steun is toegezegd. Nederland heeft al veel steun gegeven, maar verhoogt het hulpbedrag met nog eens 100 miljoen euro voor de komende drie jaar.

RVD, 16.04.2004