Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Persbericht ministerraad
16 april 2004

Benoeming leden adviesraad gevaarlijke stoffen

De ministerraad heeft op voorstel van minister Dekker van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer ingestemd met de voordacht tot benoeming van leden voor de Adviesraad voor Gevaarlijke Stoffen. Het gaat om de volgende personen: Prof.dr ir J.G.M. Kerstens (voorzitter) Mevr. mr P.W.A. Gerritzen - Rode Prof. dr ir H.J. Pasman
Ir C.M. Pietersen
Mevr. mr A.L.C. Roelofs, EMPM
Prof. dr U.S. Schubert
P. van der Torn, arts-MMK, D. Env. Prof. ir drs J.K. Vrijling
Prof. dr A.J. van der Wal
Prof. dr F.A. de Wolff
Dr A.W. Zwaard

De Adviesraad Gevaarlijke Stoffen zal op 1 mei 2004 worden geïnstalleerd. Met de installatie van de raad volgt het kabinet een van de aanbevelingen van de Commissie Oosting op, die de vuurwerkramp in Enschede onderzocht. Deze commissie adviseerde om de ambtelijke Commissie Preventie van Rampen door gevaarlijke stoffen te vervangen door een onafhankelijke adviesraad.

De Raad adviseert op verzoek van de regering of een van beide Kamers der Staten-Generaal over het voorkomen van ongevallen en rampen als gevolg van het gebruik, de opslag, de productie en het vervoer van gevaarlijke stoffen en hoe de gevolgen van ongevallen en rampen kunnen worden beperkt. Daarnaast kan de Adviesraad als zelfstandig college ministers ook uit eigen beweging adviseren. De adviesraad zal hierbij alle niveaus van advisering betrekken, van strategisch tot operationeel. De adviesraad bestaat uit een voorzitter en tien leden. De leden worden voor vier jaar benoemd door de Kroon. De leden van de Adviesraad zijn deskundigen met een brede oriëntatie op en kennis van veiligheidsvraagstukken.

RVD, 16.04.2004