Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën

Persbericht ministerraad
16 april 2004

MINISTERRAAD STEMT IN MET AANVULLENDE MAATREGELEN BEGROTING 2004

De ministerraad heeft op voorstel van minister Zalm van Financiën ingestemd met een pakket aan maatregelen om de zorgelijke budgettaire situatie het hoofd te bieden. Met het pakket worden de prioriteiten van het kabinet ontzien en de economische effecten geminimaliseerd. De maatregelen zullen nader worden toegelicht in de Voorjaarsnota 2004 die binnenkort wordt vastgesteld.

In de Miljoenennota werd voor 2004 nog uitgegaan van een EMU-tekort (tekort van de collectieve sector) van 2,3% BBP. De achterblijvende economische ontwikkeling, de uitgavenoverschrijdingen in de zorg en tekorten bij lagere overheden hebben echter geleid tot een aanzienlijke verslechtering van de budgettaire situatie. Zonder aanvullende maatregelen zou het tekort in 2004 oplopen tot 3,4% BBP. Daarmee zou het perspectief op schuldreductie volledig uit het zicht raken. Bovendien zou Nederland daarmee voor het tweede achtereenvolgende jaar de regels van het Verdrag van Maastricht overtreden, die een tekort van maximaal 3% BBP toelaten.

De omvang van het pakket maatregelen is ongeveer 3 miljard euro. Het overgrote deel daarvan (2,4 miljard euro) wordt bereikt door vermindering van de uitgaven, een klein deel (0,5 miljard euro) via verhoging van de lasten, waaronder een verhoging van de AWBZ-premie. Met het pakket verandert vrijwel niets in het koopkrachtbeeld zoals eerder gemeld, omdat tegenover de lastenverhoging een lagere inflatie staat. Het kabinet heeft voor 2005 besloten voor een pakket van dezelfde orde van grootte als dat voor 2004. In de Miljoenennota 2005 zal een verdere toelichting volgen.

De minister van Financiën zal de Tweede Kamer per brief informeren over de hoofdlijnen van het pakket. Ook de Europese Commissie wordt op de hoogte gesteld, zodat zij de informatie kan meenemen bij besluitvorming over de Nederlandse begrotingssituatie. Dit naar aanleiding van de aankondiging van de Commissie om de zogenaamde excessief-tekortprocedure tegen Nederland te starten op grond van de begrotingscijfers over 2003.

RVD, 16.04.2004