Arcares
Branchevereniging voor Verpleging en Verzorging

Reactie Arcares op IGZ-rapport Voorbereiding op calamiteiten nog niet op orde

Arcares, brancheorganisatie verpleging & verzorging, ondersteunt het pleidooi van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) voor het ontwikkelen van handhaafbare regelgeving voor de zorg in crisissituaties in verpleeg- en verzorgingshuizen.

Op 16 april bracht de IGZ het rapport Voorbereiding op calamiteiten nog niet op orde uit. De IGZ concludeert daarin dat er geen landelijke norm bestaat waarin staat aangegeven hoeveel verplegend en verzorgend personeel met een opleiding tot bedrijfshulpverlener aanwezig moet zijn om te kunnen optreden in crisissituaties. Arcares is van mening dat er geen sprake is van onveilige situaties in de instellingen, maar dat de preventie van calamiteiten nog meer aandacht behoeft. Immers voor zorginstellingen geldt steeds opnieuw het stellen van prioriteiten. In dit geval kiezen de instellingen bewust voor handen aan het bed of voor preventiemaatregelen. Begin maart heeft Arcares de staatssecretaris dan ook verzocht om te praten over de gesignaleerde problemen om tot oplossingen te komen.

Het ministerie van VWS vraagt in haar reactie op het IGZ-rapport aan Arcares een model calamiteitenplan op te stellen. Arcares is echter al in MKB-verband bezig met de ontwikkeling van een model calamiteitenplan. Daarnaast heeft Arcares onlangs een onderzoek onder haar leden gehouden naar de bedrijfshulpverlening (BHV) naar aanleiding waarvan Arcares binnenkort een handleiding BHV zal uitbrengen.

Datum: 16/04/2004