Dienstenbond CNV

Persbericht - CNV Dienstenbond blij met rondkomen CAO mode en sport 16-04-2004

CNV Dienstenbond is erg blij dat het een CAO voor de ruim 120.000 medewerkers in de Mode-en Sportdetailhandel heeft kunnen afsluiten. Daarmee is een CAO-loos tijdperk voorkomen. CNV Dienstenbondbestuurder Fedde Monsma: ,,Werknemers hadden dan jaarlijks zelf met hun werkgever om tafel gemoeten om te onderhandelen over loonsverhoging. Je kunt dan op één hand uittellen wie daar beter van zou worden: in ieder geval niet de werknemer.

De nieuwe CAO kent een looptijd van 1 april 2003 tot einde dit jaar. Werkgevers hebben lang moeten nadenken over het eindbod van CNV Dienstenbond. Uiteindelijk is ingestemd met 1,75 procent structurele verhoging van het loon op 1 juli dit jaar en een éénmalige uitkering van 0,25 procent over het bruto jaarsalaris van 2003.

De vorige CAO liep 1 april 2003 af. De nieuwe overeenkomst, die op de valreep tot stand gekomen is, kent een uitloop van een jaar als partijen er niet tijdig uitkomen. Monsma: ,,Dit is het maximale dat eruit te halen viel. Zo is voorkomen dat er voortaan alleen nog uitknijpbanen in de mode- en sportwinkels zijn te vergeven. Helaas is het niet gelukt inhoudelijke, kwalitatieve afspraken te maken over bijvoorbeeld scholing, kinderopvang, functiewaardering, etc. Daarvoor waren de verschillen te groot. Toch zijn we blij met dit resultaat, omdat daarmee de CAO Mode- en Sportdetailhandel blijft bestaan en werknemers ook in economisch voor hun slechte tijden er toch wat op vooruit gaan.

Monsma vervolgt: ,,Het zag er even naar uit dat personeel in mode- en sportwinkels het voortaan zonder CAO zou moeten doen. Dat zou desastreuze gevolgen hebben gehad. Onze handtekeningenactie in de winkels de afgelopen maanden heeft zoden aan de dijk gezet.