Dienstenbond CNV

Toch nog CAO in Mode- en Sportdetailhandel
16-04-2004

Lang heeft het er naar uitgezien dat er geen CAO zou komen voor de Mode- en Sportdetailhandel. Werkgevers hadden een aantal principiële punten waaraan zij hardnekkig vast hielden, maar waar bonden onmogelijk mee in konden stemmen. Daardoor zijn de onderhandelingen in een impasse geraakt; de CAO-onderhandelingen werden in januari afgebroken.

Bonden hebben daarop een eindbod geformuleerd. Daarin hebben wij een structurele loonsverhoging (ook voor de feitelijke lonen) van 1,75% per 1 juli 2004 voorgesteld. Daarnaast hebben wij ook nog een eenmalige uitkering van 0,25 % over het inkomen van 2003 voorgesteld. Het gaat nog om een CAO voor 2003, dus het najaarsakkoord (geen loonsverhoging) is niet van toepassing.
Werkgevers hebben dit eindbod in eerste instantie afgewezen.

Vervolgens waren er twee bemiddelingsgesprekken nodig om de werkgevers en bonden weer op een lijn te krijgen. Uiteindelijk is afgesproken dat het eindbod van de bonden alsnog door de werkgevers wordt geaccepteerd met de toevoeging dat een drietal twistpunten in een vervolgtraject worden besproken. Het gaat om de conflicten rond toeslagen, loondoorbetaling bij ziekte en het beperken van de loonsverhoging door alleen het schaalloon te verhogen en niet het feitelijke loon. De nieuwe CAO loopt tot 1 januari 2005.

Met het instemmen van werkgevers met het eindbod van bonden is er een nieuwe CAO Mode- en Sportdetailhandel. Helaas niet met de kwalitatieve afspraken die wij voor ogen hadden, maar dit blijkt het maximaal haalbare.

Wij zijn dan ook verheugd dat wij niet verzeild zijn geraakt in een CAO-loos tijdperk. Dat hebben wij voor onze leden kunnen voorkomen, maar ook voor de niet-leden. Ook zij profiteren mee van het feit dat ú lid bent van CNV Dienstenbond, die onderhandelt over uw arbeidsvoorwaarden.
Overtuig uw niet-georganiseerde collega van het nut van het lidmaatschap van CNV Dienstenbond. Maak hem/haar lid, het zijn ook hun arbeidsvoorwaarden!

Voor vragen en/of opmerkingen over deze info, kunt u contact opnemen met bestuurder, Fedde Monsma. Telefoon (023)5670615 of email f.monsma@cnvdibo.nl