Dienstenbond CNV

Onderhandelingen Sociaal Plan DeWitKom@rt
16-04-2004

Afgelopen vrijdag hebben wij de eerste onderhandelingen gevoerd met uw werkgever over een sociaal plan. Voordat wij inhoudelijk zijn ingegaan op het voorstel dat werkgever had gedaan voor een sociaal plan, hebben wij eerst een aantal van de punten besproken die tijdens de vergaderingen met u, de werknemers, naar voren zijn gebracht.

Met name hebben wij natuurlijk stilgestaan bij de financiële problemen die aan de reorganisatie ten grondslag liggen. De 4,3 miljoen verlies over 2003 en het voorraadverlies van 3,1 miljoen. Werkgever heeft hier een aantal oorzaken voor aangewezen. Met andere woorden; er is een toelichting gegeven hoe dit heeft kunnen gebeuren. Wij hebben gemeend dat de werkgever dit ook vooral zelf aan het personeel moet uitleggen. Daarvoor is afgesproken dat op korte termijn informatiesessies plaatsvinden met het management op het hoofdkantoor en distributiecentrum en de filiaalleiders.
Daarnaast hebben wij inzage in de stukken gevraagd om het een en ander ook onafhankelijk te kunnen toetsen. Hierop moeten wij nog antwoord krijgen.

Ook hebben wij gesproken over een aantal andere twijfels en knelpunten. Zo is de prijzenoorlog als een van de oorzaken aangewezen terwijl veel medewerkers aangeven dat de prijzen de afgelopen periode alleen maar zijn verhoogd. Wij hebben het over het aankoopbeleid van winkels gehad en de beslissing om de verscentrale af te stoten. Volgens de directie hebben geen van deze beslissingen geld gekost. Tot slot hebben wij onze zorg geuit over de bezetting in de winkels. In veel winkels loopt zo weinig personeel rond dat het moeilijk is voor te stellen dat hierin nog gesneden kan worden. De directie ervaart dit ook als een zorg en heeft aangegeven zeker niet in alle winkels tot ontslagen over te gaan. Wel is nogmaals bevestigd dat de functies van afdelingschef, assistent bedrijfsleider en slager onevenredig getroffen worden in de reorganisatie. De functie van slager komt zelfs helemaal te vervallen. Hoe wij hiermee omgaan moet nog worden bepaald. Wij hebben hiervoor eerst meer informatie nodig over de leeftijden, dienstjaren etc. van het voltallige personeel.

Tot slot van de onderhandelingsdag zijn wij aan het bespreken van het voorstel voor een sociaal plan toegekomen. Wij hebben een aantal eisen van ons voor het sociaal plan op tafel gelegd. Onze voorstellen zijn als volgt:

* Ontslagprocedures via het CWI (voormalig arbeidsbureau) in plaats van de kantonrechter daar het CWI meer inhoudelijk toetst en dit minder problemen en vertraging oplevert bij de aanvraag voor een eventuele WW-uitkering.

* Er moeten duidelijke criteria komen voor een passende en uitwisselbare functie. Een uitwisselbare functie die maximaal twee schaalniveaus lager ligt. Voor het verschil in salaris moet een regeling worden getroffen.

* De termijn waarin in de organisatie gezocht wordt naar een passende functie moet worden uitgebreid van een week naar een maand.

* Wij hebben aangegeven dat wij een regeling willen voor de mensen die bijna tegen de VUT/Pré-pensioengerechtigde leeftijd lopen.
* De outplacement (begeleiding van werk naar werk) moet volledig voor rekening komen van de werkgever en er moet duidelijk worden geregeld hoelang iemand recht heeft op die begeleiding.
* Uw werkgever heeft overigens toegelicht dat het niet de bedoeling was om de kosten van de begeleiding volledig door werknemer zelf te laten betalen.

* Tot slot moet nog worden gekeken naar zaken als jubileumuitkeringen, ziektekostenregelingen, pensioenvoortzetting en kinderopvang.

Wij hebben nog niet gesproken over de hoogte van de ontslagvergoeding danwel aanvulling op een eventuele uitkering. Wat ons betreft is dat afhankelijk van de gegevens die wij hebben gevraagd en de afspraken die wij maken over de ontslagen. Verder heeft werkgever nog wel aangegeven dat het de bedoeling is om het sociaal plan voor 1 mei 2004 rond te hebben maar dat dat niet betekent dat de ontslagen ook voor die tijd geregeld zijn. Werkgever wil wel voor de personen die het treft, voor 1 mei aanstaande duidelijkheid geven maar dat betekent niet meteen dat het dienstverband ook voor die tijd beëindigd is.

Aanstaande maandag gaan wij verder met de besprekingen. Heeft u zaken die u nog naar voren wilt brengen of heeft uw vragen of opmerkingen over deze info? Dan kunt u contact opnemen met Neoletta Poelgeest, bestuurder. Te bereiken op tel: (035)6460580 of e-mail: n.poelgeest@cnvdibo.nl