Ministerie van Economische Zaken

Berichtnaam: 70 mln Euro voor de scheepsbouw

Nummer: 528

Datum: 16-04-2004


Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven dat het kabinet heeft ingestemd met zijn voorstel Euro 70 mln voor de komende jaren ter beschikking te stellen voor de scheepsbouw.
Dit houdt in dat voor verlenging van de TROS-regeling (ordersteun) in 2004 en 2005 een totaal bedrag van Euro 50 mln beschikbaar komt. Verder heeft het kabinet in 2005 en 2006 jaarlijks een bedrag van Euro 10 mln gereserveerd voor een garantiefonds voor de voor-financiering van nieuw te bouwen schepen.
Uitgangspunt voor Minister Brinkhorst is dat de Nederlandse scheepsbouw voorop loopt in Europa met de bouw van technologisch hoogwaardige schepen en dat als binnen Europa een daadwerkelijk 'level playing field' tot stand komt de Nederlandse scheepsbouw een zeer goede toekomst tegemoet kan zien.
Echter door verlenging van de scheepsbouwsteun in EU verband komen de Nederlandse werven in een ongelijke concurrentiepositie terecht. Om dit te voorkomen heeft Minister Brinkhorst het kabinet voorgesteld de extra middelen ter beschikking te stellen.
Komende tijd zal in overleg met de sector de nationale invulling van het EU 'Leadership 2015'-rapport nader worden uitgewerkt, waarin de nadruk ligt op de financieringsproblematiek en het stimuleren van innovatie. De reservering van gelden voor het garantiefonds vloeit hier mede uit voort.


Zie voor de volledige brief www.ez.nl/kamerbrieven