Politie Gelderland-Zuid


Vrijdag 16 april 2004


PERSVERKLARING

Donderdagavond omstreeks 19.30 uur vond een schietincident plaats in de passage van een winkelcentrum aan de Kwelkade in Tiel.
Bij dit schietincident zijn drie personen om het leven gekomen. Twee mannen van 30- en 31-jaar en een 29-jarige vrouw zijn ter plaatse overleden. Een 26-jarige vrouw is zwaargewond opgenomen in het ziekenhuis en verkeert in zeer kritieke toestand.
Alle slachtoffers zijn afkomstig uit de omgeving van Tiel en NIjmegen. Alle betrokkenen hebben de Nederlandse nationaliteit.

Direct na het incident zijn wij gestart met een groot onderzoek. Er is een rechercheteam geformeerd van ongeveer 25 mensen. In het winkelcentrum heeft een groot sporenonderzoek plaatsgevonden. Het onderzoek is inmiddels afgerond, het is aan de winkeliers wanneer de passage weer wordt opengesteld.

Naar nu uit het politieonderzoek is gebleken, vormt een verbroken relatie tussen twee van de slachtoffers de aanleiding tot dit schietincident. De 31-jarige man heeft een relatie gehad met de 29-jarige vrouw. De andere slachtoffers zijn beiden bekenden van de vrouw.

De locatie waar de schietpartij heeft plaatsgevonden is een winkelcentrum waarin meerdere ondernemers zijn gevestigd. In het centrum bevindt zich een passage met aan weerszijden winkels en op drie plaatsen uitgangen.
In de passage van het winkelcentrum troffen wij de twee vrouwelijke slachtoffers aan. Een was zwaar gewond en de ander was inmiddels overleden. In een van de winkels werden de twee mannelijke slachtoffers levenloos aangetroffen. Ook werd een vuurwapen aangetroffen. Een van de mannen is een verdachte. Inmiddels is duidelijk geworden dat de 31-jarige man lid was van een schietsportvereniging en in het bezit van een wapenvergunning en vuurwapen.
Het aangetroffen vuurwapen had deze man legaal voor handen. In het komende weekend wordt door medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut op de overleden slachtoffers sectie verricht. Ook dan pas kan vastgesteld worden of alle dodelijke schoten uit het gevonden wapen afkomstig zijn.

Afgelopen nacht is in de woning van de 31-jarige man een zoeking verricht. Daarbij is een hoeveelheid munitie in beslag genomen.


Uit het onderzoek blijkt dat de 31-jarige man een relatie heeft gehad met de 29-jarige vrouw. Deze relatie is eerder dit jaar verbroken. Daarbij is onenigheid geweest over de verdeling van goederen. Hierin heeft de politie bemiddeld.

De politie heeft inmiddels een groot aantal getuigen gehoord.
Medewerkers van Bureau Slachtofferhulp zijn gisteravond al op het politiebureau geweest en hebben tot diep in de nacht de opvang van getuigen voortreffelijk verzorgd.
In de loop van deze ochtend zijn twee speciale telefoonnummers opengesteld voor getuigen die op de Kwelkade mogelijk iets gezien hebben en mensen die behoefte hebben aan opvang.
Deze telefoonnummers zijn 024-3276517 en 024-3276524. Op deze nummers worden geen mededelingen gedaan over de toedracht van het schietincident.
Personen die mogelijk informatie hebben die belangrijk zou kunnen zijn voor dit onderzoek en niet eerder hebben gesproken met de politie, worden verzocht zich op deze nummers te melden. Slachtoffers worden door de politie in contact gebracht met medewerkers van Bureau Slachtofferhulp.



Postbus 9109
6500 HL Nijmegen
Telefoon (024) 327 60 05
Fax (024) 327 63 39 ---- --