VERENIGING VNO-NCW


VNO-NCW: afschaffing SPAK onbegrijpelijk

DEN HAAG, 16 APRIL - Versnelde afschaffing van de SPAK (loonkostensubsidies op laagbetaald werk) door het kabinet is een onbegrijpelijke maatregel in een tijd van scherp oplopende werkloosheid.
Veel banen van vooral laag opgeleide werknemers met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt komen op de tocht te staan, nu ondernemers geheel onverwacht met een scherpe loonkostenstijging te maken krijgen. Te denken valt aan de schoonmaakbranche, de horeca, de catering en de uitzendsector, die toch al met economische tegenwind kampen.

Dat zegt ondernemingsorganisatie VNO-NCW in een reactie op het kabinetsbesluit. Een versnelde afschaffing van de SPAK is bovendien in strijd met het regeerakkoord. De SPAK was indertijd bedoeld om werknemers aan te trekken die door het relatief dure minimumloon niet aan de bak komen.

Gisteren liet het CBS weten dat de werkloosheid in ons land in één jaar met bijna 130.000 personen is gestegen tot boven het half miljoen. Er komen per maand 14.000 werklozen bij. Dat is het hoogste stijgingstempo sinds begin jaren '80.

VNO-NCW roept de Tweede Kamer op dit kabinetsvoorstel af te wijzen en zal de zaak zonodig agenderen voor het Voorjaarsoverleg.