Gemeente Leiden

Persbericht

Gemeente Leiden en Portaal informeren wijkbewoners over EWR+ terrein

Publicatiedatum: 15 april 2004

Wethouder Ron Hillebrand en Nathalie de Vries van architectenbureau MVRDV hebben namens Portaal en de gemeente Leiden het voorlopig ontwerp stedenbouwkundig plan voor het EWR+ terrein gepresenteerd. Het plan is in samenwerking met Portaal tot stand gekomen omdat deze woningcorporatie eigenaar is van 265 woningen in dit gebied. Het doel van dit plan is om met particulier opdrachtgeverschap een nieuw centrumstedelijk woonmilieu te ontwikkelen in een herstructureringswijk.

Het EWR+ terrein is één van de drie speerpunten van de ontwikkelingen in Leiden Noord. Het gebied wordt begrensd door de Willem de Zwijgerlaan, de Pasteurstraat, de Maresingel, de westelijke zijde van de Prins Frederikstraat, de Molenstraat en de Marnixstraat.

Voorlopig ontwerp stedenbouwkundig plan

In het voorlopig ontwerp wordt een proefverkaveling voorgesteld met een capaciteit van circa 672 woningen verdeeld over appartementen en grondgebonden eensgezinswoningen op woonvelden. Elk woonveld bestaat uit 18 kavels en heeft een parkeergarage van waar uit bewoners rechtstreeks in de woning kunnen komen. De woningen zullen door middel van particulier opdrachtgeverschap tot stand komen.

Versterking van de wijkeconomie komt tot stand omdat een deel van de vrije kavels wordt uitgegeven voor de bouw van werkwoningen en praktijkruimte. Dankzij de toepassing van een ondergrondse parkeergarage bestaat 40% van het plangebied uit openbare ruimte, hiervan bestaat een aanzienlijk deel uit groen en water. Door het groen, water en het behoud van cultuurhistorische elementen zoals de monumentale gebouwen, de singels en het historische haventje blijft de eigen identiteit van het gebied behouden. De kruising van de Willem de Zwijgerlaan en de Koningstraat wordt halfverdiept aangelegd waardoor de groene zone naar de Tuin van Noord niet doorbroken wordt.

Particulier Opdrachtgeverschap

Met particulier opdrachtgeverschap bieden de gemeente Leiden en Portaal de bewoners optimale keuzevrijheid binnen de gestelde randvoorwaarden van de locatie. Toekomstige bewoners worden hierdoor in staat gesteld een woning te bouwen die optimaal aansluit op hun individuele wensen. Na aankoop van een kavel worden de bewoners professioneel begeleid om invulling te geven aan het particulier opdrachtgeverschap.

Planning

Eind 2004 begint het saneren en bouwrijp maken van de eerste fase. Tevens zal rond die tijd duidelijk zijn wat de randvoorwaarden zijn, waaronder de grondprijzen. De inschrijving en eventuele loting vinden in het eerste kwartaal van 2005 plaats.

Deze pagina is gewijzigd op 16-04-2004