D66

D66 Utrecht kiest voor Utrechtse Kennismaatschappij

Kennisontwikkeling

D66 Stad Utrecht & D66 regio Utrecht

16-04-2004 - De D66-fracties in de Utrechtse Raad en Provinciale Staten Utrecht hebben hun eigen actieplan voor de Utrechtse Kenniseconomie gelanceerd. De Utrechtse sociaal-liberalen willen als belangrijkste instrument een regionale kennismaatschappij instellen waarin kennisinstellingen (o.a. Universiteit Utrecht), het bedrijfsleven en de overheid gaan samenwerken. De D66-fracties willen dat kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheden in de regio Utrecht de handen structureel ineenslaan om de economie in Midden-Nederland een krachtige vernieuwingsimpuls te geven.

De Utrechts fracties zetten in de notitie Kies partij voor Utrechtse kennismaatschappij! hun visie op de kenniseconomie uiteen, die als basis dient voor twee initiatiefvoorstellen voor de Utrechtse gemeenteraad respectievelijk de Provinciale Staten van Utrecht.

Dat dit initiatief uitgerekend in Utrecht van de grond komt, heeft te maken met het gegeven dat Utrecht door de economische recessie zeer zware klappen krijgt te incasseren: een toenemend aantal faillissementen en een groeiende werkloosheid. Daarnaast speelt het feit dat deze negatieve ontwikkelingen zeer voelbaar zijn voor de grote groep hogeropgeleiden die de stad (56% van zijn bevolking) en de provincie (34% van zijn bevolking) telt.

D66 verwacht dat provincie en gemeente, op basis van de vrijgekomen reserves ('bakstenen') vanuit de UNA-verkoop, een financiële injectie voor de nieuw te vormen regionale ontwikkelingsmaatschappij beschikbaar zullen stellen. D66 stelt voor dat de provincie 10 miljoen en in de stad 1 miljoen minimaal beschikbaar stellen.

De notitie is het resultaat van een unieke samenwerking tussen beide D66-fracties, interviews met sleutelfiguren in de stad en regio, gedegen onderzoek en analyse van beschikbare informatie en vele uren van discussie tussen de opstellers onderling.

Voor de complete nota: klik hier