Gemeente Den Haag

april 2004
Staatssecretaris geeft startsein Flash! voor VMBO-scholen (15 april)

Staatssecretaris Clémence Ross-Van Dorp van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geeft op vrijdag 16 april a.s. om 09.45 uur het startsein van de campagne Flash! voor scholen in het Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs (VMBO). De kick-off heeft plaats in het Overbosch College aan de Rooseboomstraat 10 in Den Haag. Flash! is een campagne gericht op de strijd tegen bewegingsarmoede en op het boeken van winst op het vlak van de gezondheid.

Het Overbosch College is als plaats voor de kick-off van de campagne uitgekozen omdat zijn leerlingen voldoen aan het profiel van de doelgroep. Bovendien biedt de school de leerlingen al enige jaren structureel mogelijkheden voor extra sportactiviteiten. Hierbij krijgt het Overbosch College ondersteuning van de gemeentelijke sportstimuleringsorganisatie Sportsupport.

Flash! staat voor Fietsen, Lopen, Actief spelen, Sporten en Huishouden. De campagne bestaat uit diverse delen, elk afzonderlijk gericht op doelgroepen. Het Platform Bewegen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ontwikkelde hiervoor diverse activiteiten. In het platform zijn gezondheids-, welzijns- en sportorganisaties vertegenwoordigd zoals GGD Nederland, het Koningin Wilhelmina Fonds, het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering (NIGZ), het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB), de nationale sportkoepelorganisatie NOC*NSF en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Er zijn landelijke en regionale activiteiten in het kader van FLASH! opgezet. Verschillende organisaties (waaronder provinciale sportraden) zijn ingeschakeld voor de begeleiding en de uitvoering ervan. Zo zal het Overbosch College tijdens de activiteiten bij de start van de campagne die is gericht op VMBO-scholen een FLASH!-overeenkomst ondertekenen met de Provinciale Sportraad Zuid-Holland. De campagne voor VMBO-scholen duurt tot en met november.

De concrete doelstellingen van FLASH! zijn onder andere het verhogen van het percentage Nederlanders dat meer en voldoende beweegt met twee en het realiseren van de houding van mensen tegenover bewegen. Aan het einde van de algemene campagne in 2006 moet tien procent van de Nederlanders van plan zijn binnen een half jaar meer te gaan bewegen.

Meer informatie over FLASH! is te vinden op de speciaal hiervoor opgezette internetpagina: www.flash123.nl.