Gemeente Den Haag

april 2004
Sportsupport helpt clubs bij kaderprobleem (16 april)

Sportsupport gaat Haagse sportclubs ondersteunen bij het werven en behouden van vrijwilligers. De sportstimuleringsorganisatie van de gemeente Den Haag zal via de speciaal daarvoor aangestelde verenigingsondersteuners ook hulp bieden bij het ontwikkelen van kaderbeleid. De sportclubs hebben daaraan behoefte. Dit blijkt uit een enquête die Sportsupport heeft laten uitvoeren.

De resultaten van het onderzoek zijn bekend gemaakt tijdens het Sportcafé, dat Sportsupport vrijdag 16 april hield in de Business Lounge van ADO Den Haag in het Zuiderparkstadion. Om het vrijwilligersbeleid verder te stimuleren daagde sportwethouder Wilbert Stolte de clubs uit in te schrijven voor de 'Rode Sportbal'. Dan kunnen zij in aanmerking komen voor deze door Sportsupport nieuw ingestelde prijs, waaraan een geldbedrag is verbonden. De prijs is bestemd voor een club die zich in bijzondere mate onderscheidt op het gebied van vrijwilligersbeleid. De eerste 'Rode Sportbal' wordt uitgereikt tijdens het Sportcafé op 25 juni.

Aan ongeveer driehonderd Haagse sportverenigingen zond Sportsupport in het afgelopen najaar een enquêteformulier. De repons was 36 procent, waarmee Sportsupport redelijk tevreden is. De vragen waren toegespitst op de positie in de maatschappij, de structuur, het beleid, de middelen, leiderschap en tevredenheid. Uit het onderzoek kwam een aantal aspecten duidelijk aan het licht: het kaderprobleem, gebrek aan ouderparticipatie bij vooral jeugdleden van andere culturen dan de Nederlandse, accommodatieproblemen, de gevolgen van fusies op langere termijn en kaderproblemen bij wisselingen op technisch en bestuurlijk terrein.