Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 13/04/2004


---

Grootste Romeinse heiligdom van Nederland ontdekt

In 1976 stuitte men tijdens baggerwerkzaamheden langs de Maas te Kessel (gemeente Lith, Noord-Brabant) op een grote hoeveelheid Romeins steenbouwmateriaal, waaronder rijk versierde architectuurfragmenten. Onderzoekers van het Archeologisch Centrum Vrije Universiteit hebben deze bouwresten pas onlangs uitvoerig bestudeerd, en het blijkt dat ze deel uitmaken van een uitzonderlijk monumentale tempel. Vrijdag 16 april geeft hoogleraar Provinciaal-Romeinse archeologie Nico Roymans nadere toelichting op het onderzoek in het gemeentehuis van Lith.

De onderzoekers hebben het heiligdom in grote lijnen kunnen reconstrueren door de bouwregels van de Romeinse architect Vitruvius en van elders uit het Romeinse rijk bekende parallellen toe te passen. Het blijkt te gaan om een grote zogenaamde Gallo-Romeinse omgangstempel met een verheven voorhal, gedragen door ruim zes meter hoge zuilen. Daarmee is de tempel van Kessel het grootste en meest monumentale Romeinse heiligdom dat we uit Nederland kennen. De tempel is waarschijnlijk rond 100 na Chr. gebouwd op een plek waar daarvoor al een belangrijke cultusplaats lag uit de Late IJzertijd (Keltische periode) en de vroeg-Romeinse tijd. Daarop wijzen de honderden offerobjecten die hier zijn opgebaggerd en waarvan nu voor het eerst een overzicht wordt getoond: Keltische munten, wapens, sieraden, bronzen ketels, en ook menselijk botmateriaal. Vermoedelijk gaat het hier om het hoofdheiligdom van de Bataven. De hier vereerde godheid is niet met zekerheid bekend, maar gezien de prominente aanwezigheid van wapentuig onder het offermateriaal zou het de Bataafse hoofdgod Hercules Magusanus kunnen zijn.

Tijdens de persconferentie presenteren de onderzoekers een reconstructie van de Romeinse tempel uit Kessel en ze laten zien welke offergaven uit de Keltische en Romeinse tijd ze te Kessel hebben gevonden. Ook gaan ze in op de bijzondere wetenschappelijke betekenis van de vondsten uit Kessel.