Akzo Nobel

Akzo Nobel schikt Remeron-rechtszaken

Arnhem, 16 april 2004 Akzo Nobel en dochter Organon USA hebben een schikking getroffen met drie producenten van generieke medicijnen die tegenvorderingen hebben ingediend in een tegen hen ingestelde procedure inzake inbreuk op een octrooi betreffende het antidepressivum Remeron® (mirtazapine). De schikkingen bedragen in totaal USD 28 mln.

Ook is de onderneming bezig een voorlopige schikking te treffen in een collectieve rechtszaak met consumenten en derden die mirtazapine hebben gekocht in de Verenigde Staten in de betrokken periode (de groep indirecte afnemers). Deze schikking is onderworpen aan een aantal voorwaarden, waaronder de totstandkoming van een definitieve overeenkomst en goedkeuring door de federale rechtbank van New Jersey (Verenigde Staten).

Het octrooi betreft het gebruik van Remeron in combinatie met selectieve serotonine-heropnameremmers (SSRIs) om bepaalde bijwerkingen te vermijden. De eisers stelden dat Akzo Nobels inzetten van het octrooi de marktintroductie van generieke mirtazapine versies zou hebben vertraagd en daarmee in strijd was met het mededingingsrecht. Akzo Nobel blijft ervan overtuigd dat de acties om deze intellectuele eigendomsrechten te verkrijgen en uit te oefenen gerechtvaardigd waren. Echter, gegeven de kosten en risicos van het verder voortzetten van deze rechtszaken heeft de onderneming van de gelegenheid gebruikgemaakt om tot een oplossing te komen.

Gelijksoortige vorderingen zijn ingediend door een groep directe afnemers en enkele partijen, zoals CVS en Walgreens, die zich hebben afgesplitst van het collectief van directe afnemers. Deze zaken blijven aanhangig bij de federale rechtbank van New Jersey. Een datum voor de zitting in deze rechtszaak is nog niet vastgesteld. De onderneming zal zich met kracht blijven verweren tegen deze resterende vorderingen.

Internet: www.akzonobel.nl; www.organonusa.com
Our Safe Harbor Statement applies to this press release. Corporate Media Relations: tel. +31 26 366 4343